nieuws

Opstelten wil ruimer gebruik toezichtcamera

Geen categorie

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) wil cameratoezicht verbeteren door flexibeler gebruik van de apparaten. Dat zei hij afgelopen donderdag in de Tweede Kamer. De Gemeentewet eist cameratoezicht vanaf een vaste plek, waardoor de camera's niet altijd van pas komen waar ze het hardste nodig zijn. Burgemeesters moet daar soepeler mee kunnen omgaan, vindt de minister. Zij […]

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) wil cameratoezicht verbeteren door flexibeler gebruik van de apparaten. Dat zei hij afgelopen donderdag in de Tweede Kamer.

De Gemeentewet eist cameratoezicht vanaf een vaste plek, waardoor de camera's niet altijd van pas komen waar ze het hardste nodig zijn. Burgemeesters moet daar soepeler mee kunnen omgaan, vindt de minister. Zij moeten de camera's voor een paar weken of maanden in een gebied kunnen hangen als dat nodig is voor handhaving van de openbare orde.

Ook moeten camera's worden gebruikt in de strijd tegen zaken als hondenpoep, graffiti en vuilnis. Beelden van overtredingen die de leefbaarheid aantasten, moeten bij de gemeente terecht kunnen komen.

Bedrijven kunnen straks ook ruimer met cameratoezicht omgaan. Camera's die zij ophangen, mogen ook een stuk van de openbare weg gaan vastleggen.

Reageer op dit artikel