nieuws

Overlevenden kinderkanker opnieuw onderzocht

Geen categorie

De Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) roept de komende drie jaar 6000 mensen op die eerder in hun leven behandeld zijn voor kinderkanker. Het gaat om mensen die in de periode 1965-2000 kanker hadden. De artsen van SKION willen in kaart brengen of de groep gezondheidsproblemen heeft overgehouden aan de ziekte en zo ja welke.SKION is […]

De Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) roept de komende drie jaar 6000 mensen op die eerder in hun leven behandeld zijn voor kinderkanker. Het gaat om mensen die in de periode 1965-2000 kanker hadden. De artsen van SKION willen in kaart brengen of de groep gezondheidsproblemen heeft overgehouden aan de ziekte en zo ja welke.

SKION is een samenwerkingsverband van Nederlandse artsen die kinderkanker behandelen. Ze proberen gezamenlijk de beste behandelingsmethoden te ontwikkelen.

Restschade
De laatste jaren zijn de overlevingskansen van kinderen met kanker enorm gestegen. Bijna 80 procent overleeft de ziekte, terwijl dat aantal veertig jaar geleden nog op een kwart lag. Het slechte nieuws is dat van de overlevenden driekwart later in het leven last krijgt van andere ziekten. Bijna de helft van de groep (40 procent) krijgt zelfs ernstige of levensbedreigende ziekten. De onderzoekers willen achterhalen hoe de restschade kan worden voorkomen.
Veel ex-patiënten ontwikkelen bijvoorbeeld hart- of longproblemen. Daarbij hebben ze een verhoogd risico om opnieuw kanker te krijgen.

Congres
De organisatie houdt donderdag en vrijdag een internationaal congres in Amsterdam. Internationale kankerdeskundigen zullen hun kennis over de beste behandeling uitwisselen. Volgens SKION is het de bedoeling dat internationaal dezelfde richtlijnen voor behandeling worden ontwikkeld.

Reageer op dit artikel