nieuws

Prijzen B-segment dalen – Kwart patienten wil wel reizen

Geen categorie

De prijzen in het B-segment zijn in het jaar 2010 sterker gedaald dan daarvoor. Dat blijkt uit het brancherapport 'Zorg op doorreis ' van NVZ Vereniging van ziekenhuizen, meldt Medisch Contact. De prijzen van de vrij onderhandelbare DBC's zijn tussen 2005 en 2010 met gemiddeld 1,7 procent per jaar gestegen, de prijzen in het A-segment […]

De prijzen in het B-segment zijn in het jaar 2010 sterker gedaald dan daarvoor. Dat blijkt uit het brancherapport 'Zorg op doorreis ' van NVZ Vereniging van ziekenhuizen, meldt Medisch Contact.

De prijzen van de vrij onderhandelbare DBC's zijn tussen 2005 en 2010 met gemiddeld 1,7 procent per jaar gestegen, de prijzen in het A-segment met 2,5 procent per jaar. De prijzen van de DBC's die sinds 2008 en 2010 in het B-segment zijn gebracht, daalden echter met respectievelijk 0,3 procent en 3,3 procent per jaar.

Omzet
Voor algemene ziekenhuizen vormt het B-segment in 2010 al 30 procent van de omzet. Voor umc's is dit ongeveer 14 procent. Ook tussen de 81 algemene ziekenhuizen bestaat verschil. Voor basisziekenhuizen komt gemiddeld 33 procent van de omzet voor rekening van het B-segment, voor topklinische ziekenhuizen 27 procent.

ZBC's
In 2010 waren er 184 zelfstandige behandelcentra (ZBC's) actief in het B-segment, in 2005 en 2009 waren dat er nog slechts 37, respectievelijk 129. Ruim een kwart (27%) van de ZBC's is gelieerd aan een ziekenhuis en vrijwel alle medisch specialisten die in een ZBC werken, zijn ook verbonden aan een ziekenhuis. De prijzen van de ZBC's liggen gemiddeld op 88 procent van de prijzen in de ziekenhuizen.

Reisbereidheid
Ruim een kwart van de patiënten kiest niet voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis, maar is bereid een half tot een heel uur extra te reizen voor een ingreep. Vooral wanneer de behandeling ingrijpender is, wordt afstand minder belangrijk. Patiënten blijken dus nauwelijks keuzes op basis van wachttijden te maken, maar op basis van kwaliteit en dienstverlening.

Meer informatie: brancherapport 'Zorg op doorreis'.

Reageer op dit artikel