nieuws

Recht op flexibel werken in CAO opnemen

Geen categorie

Iedere werknemer in Nederland moet de mogelijkheid krijgen om een verzoek in te dienen bij zijn werkgever om flexibel te kunnen werken, waardoor werk en zorg bijvoorbeeld beter gecombineerd kan worden. Om dit te regelenm moeten zoveel mogelijk werkgevers het recht op flexibel werken in hun CAO opnemen. De Tweede Kamerfracties van CDA en GroenLinks […]

Iedere werknemer in Nederland moet de mogelijkheid krijgen om een verzoek in te dienen bij zijn werkgever om flexibel te kunnen werken, waardoor werk en zorg bijvoorbeeld beter gecombineerd kan worden.

Om dit te regelenm moeten zoveel mogelijk werkgevers het recht op flexibel werken in hun CAO opnemen. De Tweede Kamerfracties van CDA en GroenLinks hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend om dit te bereiken.

Wat houdt het wetsvoorstel in?

  1. De werknemer krijgt de mogelijkheid om een verzoek in te dienen bij de werkgever om te kunnen werken op de door hem gewenste arbeidstijden en op de gewenste arbeidsplaats. Nu bestaat er in de WAA nog alleen de mogelijkheid een verzoek in te dienen voor aanpassing van de arbeidsduur voor bijvoorbeeld verlof.
  2. De werknemer kan dit nieuwe verzoek voortaan jaarlijks indienen. Nu is dat slechts eens in de twee jaar en is het een verzoek met beperktere mogelijkheden.
  3. Een werkgever is wettelijk verplicht binnen twee maanden te reageren. Nu is die termijn nog vier maanden.
  4. Door aanpassing van de wet zullen werknemers en werkgevers in CAO's vaker aanvullende afspraken maken over flexibel werken en nader invulling geven aan de mogelijkheden die de Wet Flexibel Werken biedt.
  5. Ook werknemers bij kleine werkgevers vallen voortaan onder de wet.

CDA en GroenLinks willen met dit wetsvoorstel de combinatie van werk en privé vergemakkelijken. Niet alle taken lenen zich voor flexibele arbeidstijden.
Leraren, winkelmedewerkers en verpleegsters zijn op gezette tijden nodig op de werkplek. Maar er zijn wel steeds meer mogelijkheden om flexibel te werken.
De secretaresse van een bouwbedrijf valt onder dezelfde CAO als de bouwvakkers, maar er is geen dwingende reden om haar werktijden niet flexibel te kunnen invullen.
Zelfs voor de bouwvakkers zijn er mogelijkheden om de werktijden minder strak in te vullen.

De indieners van het wetsvoorstel hopen met dit wetsvoorstel een cultuuromslag te bevorderen in het flexibel werken.

KLIK HIER om naar de website van het CDA te gaan.

Reageer op dit artikel