nieuws

Schippers gaat door met EPD

Geen categorie

Minister Schippers van VWS 2,5 miljoen euro uit om Nederlanders te informeren over een eventuele doorstart van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Huisartsen- en apothekerskoepels mogen door met het EPD, mits ze aan een aantal eisen voldoen. Minister Edith Schippers gaat huis-aan-huis de mededeling verspreiden dat mensen bij een doorstart van het EPD zonder betrokkenheid van […]

Minister Schippers van VWS 2,5 miljoen euro uit om Nederlanders te informeren over een eventuele doorstart van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Huisartsen- en apothekerskoepels mogen door met het EPD, mits ze aan een aantal eisen voldoen.

Minister Edith Schippers gaat huis-aan-huis de mededeling verspreiden dat mensen bij een doorstart van het EPD zonder betrokkenheid van de overheid nadrukkelijk toestemming moeten geven voor elektronische uitwisseling van hun patiëntengegevens. Dat heeft ze dinsdag 13 september 2011 in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Doorstart
Het wetsvoorstel voor een landelijk EPD sneuvelde in april in de Eerste Kamer, onder andere omdat de senatoren vreesden dat de privacy van patiënten onvoldoende gegarandeerd kon worden.
Schippers vroeg het Nationaal ICT-instituut in de zorg Nictiz, de organisatie die het EPD zou opzetten, te onderzoeken of een doorstart mogelijk is. De overheid had al 300 miljoen euro in het EPD geïnvesteerd.
Nictiz heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) om advies gevraagd. Het uitwisselen van medische gegevens is onder de huidige wetgeving toegestaan, mits de patiënt er uitdrukkelijk toestemming voor geeft, liet het CBP weten.
Er is draagvlak voor een doorstart. Vijf huisartsen- en apothekerskoepels hebben een voorstel gepresenteerd om toch een landelijk EPD in te voeren. De koepels vinden 'een betrouwbare, moderne infrastructuur' om medische gegevens uit te wisselen 'onontbeerlijk' voor de patiëntveiligheid. Ze willen daarom graag de technische infrastructuur overnemen die Nictiz op kosten van de overheid heeft ontwikkeld.

Reageer op dit artikel