nieuws

Start One Stop: centrum voor eendagsdiagnostiek

Geen categorie

Huisartsen in het oosten van het land kunnen vanaf 6 september 2011 hun patiënten doorsturen voor ééndagsdiagnostiek bij One Stop in Elst. Dit nieuwe centrum biedt breed diagnostisch onderzoek onder één dak. Elke uitslag wordt direct door een specialist beoordeeld zodat eventuele vervolgonderzoeken aansluitend plaats kunnen vinden. Het grote voordeel van One Stop is dat […]

Huisartsen in het oosten van het land kunnen vanaf 6 september 2011 hun patiënten doorsturen voor ééndagsdiagnostiek bij One Stop in Elst. Dit nieuwe centrum biedt breed diagnostisch onderzoek onder één dak. Elke uitslag wordt direct door een specialist beoordeeld zodat eventuele vervolgonderzoeken aansluitend plaats kunnen vinden.

Het grote voordeel van One Stop is dat patiënten snel terecht kunnen en er binnen een halve dag een betrouwbare diagnose wordt gesteld. Dat levert tijd- en gezondheidswinst op. One Stop is het eerste centrum in Nederland dat deze 'getrapte' huisartsendiagnostiek biedt. Initiator en directeur is Harrie Wilms.

Samenwerking met specialisten
One Stop werkt nauw samen met specialisten en afdelingen van onder meer het UMC St. Radboud en UMC Utrecht. Een patiënt met rugklachten die door zijn huisarts naar One Stop wordt doorverwezen, kan de volgende dag terecht. Eerst wordt bloed afgenomen, daarna worden röntgenfoto's gemaakt. Medische specialisten beoordelen – op afstand – onmiddellijk de resultaten en koppelen die terug aan de coördinerend huisarts van One Stop. Samen bepalen ze of vervolgonderzoek – bijvoorbeeld longfunctieonderzoek, MRI of echo – noodzakelijk is om de juiste diagnose te stellen. Zo nodig wordt ook de eigen huisarts geraadpleegd. Het extra onderzoek wordt vervolgens direct uitgevoerd. Een patiënt is altijd binnen een halve dag klaar. De volgende dag krijgt de eigen huisarts de uitslagen, plus een bijbehorend advies. Hij bespreekt die met de patiënt en stelt een behandelplan op. Binnen 48 uur kan de juiste behandeling van start gaan.

Diagnostiek
One Stop biedt klinisch-chemisch en microbiologisch laboratoriumonderzoek, ECG en longfunctieonderzoek en beeldvormend onderzoek via MRI, röntgen en echografie. Voorlopig zijn elf programma's ontwikkeld voor getrapte diagnostiek bij veel voorkomende klachten zoals buikpijn, vermoeidheid, rugklachten en benauwdheid. De programma's zijn gebaseerd op de landelijke door huisartsen ontwikkelde NHG-standaarden. Samenwerkingspartners – UMC St. Radboud, UMC Utrecht, Siemens en Teleconsult Europe – staan mede borg voor de hoge kwaliteit van de dienstverlening.

Efficiënt voor patiënt en huisarts
One Stop is opgezet voor huisartsen en ondersteunt hen in hun rol als regisseur van de zorg. De service is een aanvulling op de al beschikbare diagnostiek, specifiek bedoeld voor patiënten bij wie getrapte onderzoeken nodig zijn.
Het grote voordeel van One Stop voor patiënten is tijdwinst: minder reistijd, minder wachttijd en een snelle uitslag die soms ook de prognose kan verbeteren. Arts en patiënt weten snel waar ze aan toe zijn. Huisartsen zijn bij uitstek in staat de onderzoeksresultaten te vertalen naar de specifieke situatie van de patiënt, inclusief zijn medische voorgeschiedenis. Deze combinatie leidt tot een gefundeerde keuze: zelf behandelen als het kan, doorverwijzen naar het juiste specialisme als het moet. VWS, NZa en zorgverzekeraars hebben positief gereageerd op het initiatief van One Stop, zij zien in deze manier van werken een mogelijkheid om zorgkosten te besparen. De nieuwe werkwijze van One Stop wordt op efficiency onderzocht door het UMC St. Radboud in Nijmegen.

Reageer op dit artikel