nieuws

Tien zorgpartijen steunen medisch kerndossier in Rijnmond

Geen categorie

Een goed beveiligd medisch kerndossier dat je snel en overzichtelijk kunt raadplegen. Maar liefst tien grote zorgpartijen in de regio Rijnmond onderschreven op 21 september 2011 het belang van deze door het Zorgportaal Rijnmond ontwikkelde e-health toepassing. Het kerndossier moet de zorg beter en efficiënter maken doordat belangrijke medische gegevens, zoals medicatie, allergieën en de medische voorgeschiedenis, […]

Een goed beveiligd medisch kerndossier dat je snel en overzichtelijk kunt raadplegen. Maar liefst tien grote zorgpartijen in de regio Rijnmond onderschreven op 21 september 2011 het belang van deze door het Zorgportaal Rijnmond ontwikkelde e-health toepassing. Het kerndossier moet de zorg beter en efficiënter maken doordat belangrijke medische gegevens, zoals medicatie, allergieën en de medische voorgeschiedenis, altijd beschikbaar en actueel zijn. Daarvoor is wel eerst expliciete toestemming van de patiënt nodig.

In het WTC hebben een tien grote zorgspelers convenanten ondertekend waarin ze aangeven zich hard te zullen maken voor een brede invoering van het medisch kerndossier. Het gaat om de ziekenhuizen Erasmus MC, Sint Franciscus Gasthuis, Maasstad Ziekenhuis, Ikazia en het Oogziekenhuis. Andere ondertekenaars zijn de zorgcentra verenigd in OSER, het diagnostisch centrum Star-MDC, het Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam en de ICT-partijen voor de zorg Nictiz en RijnmondNet.

Zorgportaal levert belangrijke bijdrage
'Het Zorgportaal Rijnmond levert met alle elektronische toepassingen een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de zorg', zei de Rotterdamse wethouder Korrie Louwes (arbeidsmarkt, hoger onderwijs, innovatie en participatie) in een toespraak voor circa 200 zorgprofessionals in het WTC. "De toepassingen helpen mensen zelf vanuit hun eigen kracht hun eigen weg te bewandelen. Het zorgportaal is een mooi concept waarin innovatie en ondernemerschap samenkomen. Ik ben zwaar onder de indruk.'

Aantal applicaties groeit
De aanwezige zorgprofessionals kregen van programmamanager Anne Marie Weggelaar een korte, virtuele rondleiding langs de applicaties op het zorgportaal (www.zorgportaalrijnmond.nl). Ze belichtte de mogelijkheden van diensten als ZorgInfo TV, de Digitale VraagWijzer, zelfmanagement dagboeken en een medische encyclopedie. 'Er zullen de komende maanden tal van nieuwe applicaties bijkomen', houdt Weggelaar de zaal voor. 'Dus wie deel uit wil maken van dé plek voor zorg en welzijn in de Rijnmond, kan zich bij ons melden.'

Heel veel mogelijk
Volgens de programmanager is het medisch kerndossier het hart van het Zorgportaal Rijnmond. In een paneldiscussie over het kerndossier benadrukt Jan Hazelzet, kinderintensivist & chief medical information officer van het Erasmus MC, de vele mogelijkheden. 'Als straks iemand in Barcelona in het ziekenhuis belandt, kan de arts na toestemming zijn dossier in het Spaans bekijken.' Maar is de gemiddelde patiënt wel toe aan al die ICT-toepassingen? Volgens Cees Donselaar, neuroloog van het Maasstad Ziekenhuis, zijn patiënten eerder verbaasd als artsen niet van alles op de hoogte zijn. 'Dan zeggen ze "die informatie heb ik toch al verteld" of "die foto's zijn toch al gemaakt". Het wordt echt tijd dat we de zorg anders gaan inrichten.'

Zorgportaal Rijnmond
Zorgportaal Rijnmond ontwikkelt zich tot dé plek voor het vinden van de juiste informatie op het gebied van zorg en welzijn in de regio Rijnmond. Het portaal is een beveiligde website waar burgers en zorgprofessionals veilig gegevens kunnen uitwisselen en betrouwbare informatie snel en gemakkelijk vinden. Zo draagt het Zorgportaal Rijnmond bij aan toegankelijke en efficiënte zorg- en hulpverlening.

Reageer op dit artikel