nieuws

Uitbuiting werknemers wordt in 2012 harder aangepakt

Geen categorie

Uitbuiting van werknemers wordt in 2012 fors aangepakt door de Inspectie SZW. Daarbij worden inkomsten afgenomen die door frauduleus handelen zijn verkregen. Dit staat in het Jaarplan 2012 van de Inspectie SZW (in oprichting), dat minister Kamp en staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

In de inspectie gaan begin volgend jaar drie diensten op: de Arbeidsinspectie, de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Bij uitbuiting gaat het om een stapeling van ernstige overtredingen, zoals ongezond en onveilig laten werken, betaling onder het minimumloon, zwart betalen en het inhouden van identiteitspapieren.

Bij de aanpak van uitbuiting wordt extra aandacht besteed aan ‘faciliteerders’ van deze vorm van georganiseerde criminaliteit. Zij vormen de schakel tussen de illegale en legale wereld. Het gaat hier onder meer om boekhouders die geld witwassen. Andere voorbeelden zijn stromannen, tussenpersonen voor de ‘entree’ tot Nederland en bemiddelingsbureaus voor het vinden van werk.

Naast uitbuiting zijn de andere speerpunten van de inspectie volgend jaar het bestrijden van uitkeringsfraude en van onveilig, ongezond en illegaal werk.

Kijk hier voor meer informatie.
 

Reageer op dit artikel