nieuws

Universiteit en Philips starten cursus voor zorgmanagers

Geen categorie

De Universiteit Maastricht, Philips en Medtronic hebben gezamenlijk een managementcursus voor ziekenhuisbestuurders opgezet die tegemoetkomt aan de behoefte naar meer ondernemerschap in de zorg.Tijdens de cursus komen de beste Lean Sigma-praktijken aan bod. Het Lean Sigma-concept heeft zich wereldwijd bewezen en vertaalt strategie naar concrete resultaten met het doel om organisaties op de lange termijn […]

De Universiteit Maastricht, Philips en Medtronic hebben gezamenlijk een managementcursus voor ziekenhuisbestuurders opgezet die tegemoetkomt aan de behoefte naar meer ondernemerschap in de zorg.

Tijdens de cursus komen de beste Lean Sigma-praktijken aan bod. Het Lean Sigma-concept heeft zich wereldwijd bewezen en vertaalt strategie naar concrete resultaten met het doel om organisaties op de lange termijn te versterken. De verwachting is dat het gebruik van Lean Sigma-praktijken in de context van het ziekenhuis de kwaliteit van de patiëntenzorg verbetert, de efficiëntie verhoogt, en de kosten van ziekenhuizen verlaagt.

Lean Sigma
De cursus vindt plaats van 14 tot en met 18 november 2011 in het Zwitserse Lausanne en is de eerste managementcursus in zijn soort die gezamenlijk is opgezet door een medische universiteit en de medische industrie. De belangrijkste onderwerpen die in de cursus aan bod komen, zijn zorgtrends en ontwikkelingen in Europa, de gevolgen daarvan voor het managen van zorgprocessen, de principes van Lean Sigma, patiëntveiligheid, veranderingsmanagement, en het creëren van waarde. De cursus zal worden gegeven door ervaren sprekers van het Virginia Mason Institute (Seattle, Washington, VS), de Universiteit Maastricht, Eurocontrol, Medtronic en Philips.

Prof. dr. Frits van Merode van het Maastricht Universitair Medisch Centrum: 'Stijgende kosten, overheidsmaatregelen en toegenomen verwachtingen van patiënten leggen veel druk op het ziekenhuisbestuur. Met name voor bestuurders van Europese ziekenhuizen zijn dit zware tijden. Ze dienen de kwaliteit en de kosten van hun zorgverleningsprocessen kritisch te evalueren en zich bezig te houden met innovatie. De praktijk wijst uit dat Lean Sigma ziekenhuizen in staat stelt om zich voor te bereiden op de gevolgen van deze tendens, waarbij efficiëntie en kwaliteit van de zorg hand in hand gaan.'
Dr. Eric Silfen, Chief Medical Officer bij Philips Healthcare: 'Wij denken dat gezamenlijke initiatieven van belangrijke spelers in de zorg essentieel zullen zijn bij het vinden van oplossingen voor de huidige uitdagingen in de zorg. Met meer dan honderd jaar ervaring in sectoren die zich wereldwijd richten op innovatie heeft Philips veel kennis die het kan delen om ziekenhuisbestuurders te helpen bij het verbeteren van zowel de kwaliteit als de efficiëntie in hun ziekenhuizen. Door bijvoorbeeld werkmethodes in ziekenhuizen te analyseren, kan het gebruik van apparatuur worden geoptimaliseerd en kunnen wachttijden voor patiënten worden verkort. Deze managementcursus biedt echt een belangrijke leerkans voor ziekenhuisbesturen en de industrie, wat uiteindelijk een positief effect zal hebben op de kwaliteit en patiëntentevredenheid in ziekenhuizen.'
Richard Jansen, directeur bij Medtronic: 'Medtronic heeft de mangementmethodiek van Lean/Six Sigma al meer dan tien jaar geleden in haar organisatie geïntroduceerd. In deze periode zijn we het grootste en voornaamste bedrijf voor medische apparatuur ter wereld geworden: elke vier seconden wordt ergens in de wereld iemands leven gered of verbeterd met behulp van een product of behandeling van Medtronic. In de afgelopen tien jaar hebben we intern voor honderden miljoen aan kostenbesparingen gerealiseerd door continue verbetering van onze interne processen. Onlangs nog zijn we door Technology Review, het tijdschrift van het Massachussetts Institute of Technology (MIT), aangemerkt als een van de vijftig meest innovatieve bedrijven ter wereld. Medtronic is overtuigd van de kracht van Lean en Six Sigma als managementmethodiek. Verder staat het voor ons vast dat ons fantastische resultaten te wachten staan wanneer ziekenhuizen en de industrie samenwerken ten aanzien van het delen van best practices en de handen ineenslaan bij initiatieven ter verbetering van processen. Wij ondersteunen deze managementcursus omdat we denken dat deelnemers daarmee in staat worden gesteld om zorgprocessen zodanig te gaan opzetten dat meer patiënten beter kunnen worden behandeld met een beperkter budget. Om onze inzet voor operational excellence in de zorg te onderstrepen hebben we middelen gereserveerd waarmee vijf studenten zich kunnen inschrijven voor een gratis beurs voor deze cursus.'

Meer informatie: http://www.leansigma-healthcare.com/

Reageer op dit artikel