nieuws

Agressie tegen werknemers met publieke taak daalt

Geen categorie

Werknemers in beroepsgroepen als ambulancezorg, onderwijs en belastingdienst hebben minder te maken met agressie en geweld. Het percentage slachtoffers onder deze en andere werknemers met een publieke taak is gedaald van 66% in 2007 tot 59% in 2011. Het streefcijfer van 51% is nog niet gehaald. Het programma Veilige Publieke Taak (VPT) wordt daarom verlengd […]

Werknemers in beroepsgroepen als ambulancezorg, onderwijs en belastingdienst hebben minder te maken met agressie en geweld. Het percentage slachtoffers onder deze en andere werknemers met een publieke taak is gedaald van 66% in 2007 tot 59% in 2011.

Het streefcijfer van 51% is nog niet gehaald. Het programma Veilige Publieke Taak (VPT) wordt daarom verlengd en verder aangescherpt, onder meer door de inzet op het vaker verhalen van schade op daders en door slachtoffers te stimuleren om aangifte te doen.

Dat schrijft minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer bij de publicatie van het rapport ‘Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak'. Het is de derde meting in het kader van het Programma Veilige Publieke Taak.

Uit het rapport blijkt dat het percentage werknemers met een publieke taak dat de afgelopen vier jaar slachtoffer was van agressie of geweld, gemiddeld genomen is afgenomen van 66% in 2007, naar 65% in 2009 tot 59% in 2011.

De daling betrof 7 van de 15 onderzochte beroepsgroepen, zoals
-de belastingdienst (‑20%),
-het voortgezet onderwijs (‑14%),
-het primair onderwijs (-12%),
-de ambulancezorg (-10%)
-de NS (-5%).

In één beroepsgroep nam het aantal gevallen toe tussen 2007 en 2011: de sociale diensten (+8%).

Aanbieding onderzoek naar agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak

Reageer op dit artikel