nieuws

Groene kantorenwedstrijd van start

Geen categorie

Op kantoor de trap nemen, het licht uit doen bij vertrek of thuiswerken. Allemaal simpele oplossingen waarmee een kantoor flink wat energie kan besparen en de CO2-uitstoot kan verlagen. Om bedrijven en instellingen daarbij te helpen is op maandag 10 oktober  de groene kantorenwedstrijd van netbeheerder Liander van start gegaan. Kantoren uit het hele land […]

Op kantoor de trap nemen, het licht uit doen bij vertrek of thuiswerken. Allemaal simpele oplossingen waarmee een kantoor flink wat energie kan besparen en de CO2-uitstoot kan verlagen.

Om bedrijven en instellingen daarbij te helpen is op maandag 10 oktober  de groene kantorenwedstrijd van netbeheerder Liander van start gegaan.

Kantoren uit het hele land kunnen vijf weken meedoen aan de wedstrijd om hun werkomgeving duurzamer te maken.
Al meer dan zestig kantoren nemen deel. Bedrijven en instellingen kunnen zich ook nog na vandaag inschrijven op http://www.groenedaad.nl/.

Een gemiddeld kantoor, met een bruto vloeroppervlak van 1.200 m2, een jaarlijks stroomverbruik van 98.400 kWh en gasverbruik van 24.000 m3 betaalt jaarlijks ongeveer 15.000 euro aan energiekosten (exclusief kosten voor transport, energiebelasting en BTW).
Een gemiddeld kantoor kan 15% op de energiekosten besparen, dat is gemiddeld 2.250 euro op jaarbasis.

Groene daden zijn eenvoudige acties die elke medewerker op een kantoor kan uitvoeren om energie te besparen. Enkele voorbeelden:

– Neem de trap: liften, roltrappen en automatische deuren hebben zo'n 2 tot 10% van het totale energieverbruik van een gebouw op hun naam staan.
– Doe het licht uit: als een kantoor elke dag de verlichting van 100 lampen uitzet tijdens de lunchpauze bespaart dat 500 kg CO2-uitstoot.
– Zet alle apparatuur uit bij vertrek: apparaten gebruiken 's nachts onnodig stroom. Een waterkoeler verbruikt per jaar 80 euro 's nachts aan stroom. Tien printers die 's nachts en in het weekend aanblijven, verbruiken jaarlijks zo'n 1150 kWh. Daar kunnen twee gezinnen een heel jaar lang het licht van laten branden.

Elk kantoor van elk formaat kan zich gratis aanmelden op http://www.groenedaad.nl/. De strijd barst los op 10 oktober en het meest duurzame kantoor wordt op 11 november 2011 bekend gemaakt.

http://www.groenedaad.nl/

Reageer op dit artikel