nieuws

Huntington Expertisecentrum Atlant geroemd

Geen categorie

'Als ik later oud ben ga ik ook in Nederland wonen', was een prachtig compliment van een Huntingtonpatient over de Nederlandse zorg. 'Het is geweldig zoals jullie de zorg georganiseerd hebben in Nederland', meldde een zorgprofessional. Deze uitspraken werden gedaan op wereldcongres Huntington van 11 tot 14 september 2011 in Melbourne, Australië, waar het Huntington Expertisecentrum […]

'Als ik later oud ben ga ik ook in Nederland wonen', was een prachtig compliment van een Huntingtonpatient over de Nederlandse zorg. 'Het is geweldig zoals jullie de zorg georganiseerd hebben in Nederland', meldde een zorgprofessional. Deze uitspraken werden gedaan op wereldcongres Huntington van 11 tot 14 september 2011 in Melbourne, Australië, waar het Huntington Expertisecentrum Atlant te Apeldoorn een presentatie gaf.

Atlant presenteerde in Melbourne 'het Nederlandse ketenzorgmodel', een bijzondere aanpak waardoor Huntingtonpatiënten kunnen rekenen op uitstekend afgestemde zorg, geboden door meerdere zorgaanbieders.

Waarom een wereldcongres?
Het congres is bedoeld voor zorgorganisaties, wetenschappers en patiënten die kennis en ervaringen willen uitwisselen. Het Nederlandse ketenzorgmodel onderscheid zich door intensieve samenwerking tussen diverse hulpverleners en is in zijn vorm en aanpak uniek. Mensen met de ziekte van Huntington kunnen door deze aanpak veelal langer thuis blijven wonen met een hogere kwaliteit van leven waarbij uitstel van verpleeghuisopname mogelijk is. Nederland is, onder andere door de inspanning van het Huntington Expertisecentrum Atlant, koploper en wordt gezien als een gidsland.

‘Nooit meer tussen wal en schip'
Patiënten met de ziekte van Huntington en hun partners worden door het Huntington Expertisecentrum Atlant geholpen. Er is goede informatie beschikbaar en er zijn mogelijkheden voor een multidisciplinair behandeladvies. Ook daadwerkelijke behandeling en begeleiding van mensen met deze ziekte is mogelijk. Een casemanager zorgt ervoor dat alle hulpverlening op elkaar afgestemd is en de patiënt en familie één aanspreekpunt hebben. Door deze benadering worden patiënten en hun partners snel en efficiënt op het goede behandelspoor gezet.

Veel aandacht voor Nederlandse manier van zorg
Tijdens het Huntington Wereldcongres in Melbourne bleek de zorg voor mensen met de ziekte van Huntington in Nederland goed geregeld. Patiënten, mantelzorgers en professionals van over de hele wereld waren aanwezig bij de presentatie van het Nederlandse ketenzorgmodel door Fleur Veldkamp (Topaz) en Emmy Hoffmann (Atlant Zorggroep). Vooral de zorg voor extramurale cliënten, geboden door een gespecialiseerd multidisciplinair team in dienst van het verpleeghuis, is internationaal vergeleken uniek. Wat we geleerd hebben, is vooral de noodzaak om meer specifieke zorg te ontwikkelen voor jonge mensen met of betrokken bij de ziekte van Huntington. Het Huntington Expertisecentrum Atlant heeft dit dan ook als doel voor de komende jaren.

Reageer op dit artikel