nieuws

‘Invoering eurobetalingsverkeer wordt onderschat’

Geen categorie

SEPA, de harmonisatie van het eurobetalingsverkeer in Europa, heeft niet de aandacht die het moet krijgen bij de Nederlandse bedrijven. Daarmee laten ondernemers de kans liggen op kostenreductie en lopen zij het gevaar niet op tijd klaar te zijn voor de harmonisatie van het betalingsverkeer. Dat meldt het adviesbureau Enigma.

"Een organisatie die nu in verschillende eurolanden een kantoor heeft om het lokale betalingsverkeer te verzorgen, kan door SEPA een grote efficiencyslag maken. Door het werk te centraliseren voorkom je dat je in elk land afzonderlijk veel kosten maakt. Maar dan moet je dat nu wel in gang zetten, anders ben je te laat en betaal je straks de hoofdprijs" waarschuwt Paul Jans van Enigma.

Serieuze consequenties
"Veel organisaties denken nog dat SEPA vooral een zaak voor banken is en dat het puur te maken heeft met een nieuwe structuur van het bankrekeningnummer, maar niets is minder waar. De invoering van SEPA heeft serieuze consequenties voor ERP- en betalingssystemen, businessmodel en -processen en voor de communicatie-uitingen naar klanten van elke grote organisatie," aldus Jans. 

Volgens Enigma kost de invoering van SEPA organisaties veel meer geld dan waar ze nu rekening mee houden. "Uit recent onderzoek bij grote bedrijven is gebleken dat de verwachte kosten na een SEPA impactanalyse een factor vier hoger zijn dan vooraf verwacht. Tegelijk biedt de invoering ook de kans om kosten van betalingsverkeer flink te verlagen", stelt Jans

De invoering van SEPA is wettelijk verplicht, bedrijven en organisaties hebben geen keus.

Ziek ook: www.sepa.nl 

Reageer op dit artikel