nieuws

Keurmerk glazenwassers bepleit

Geen categorie

'Het zou goed zijn als er een keurmerk komt voor glazenwassers', dat stelt ambachtenorganisatie HBA op 5 oktober, een dag voor het 30-jarig jubileumcongres van de OSB, branchevereniging voor schoonmaak- en glasbewassingsbedrijven. Onder meer de OSB zegt last te hebben van imagoschade door malafide ondernemers die op de particuliere markt werken: ‘De malafide ondernemers zorgen […]

'Het zou goed zijn als er een keurmerk komt voor glazenwassers', dat stelt ambachtenorganisatie HBA op 5 oktober, een dag voor het 30-jarig jubileumcongres van de OSB, branchevereniging voor schoonmaak- en glasbewassingsbedrijven.

Onder meer de OSB zegt last te hebben van imagoschade door malafide ondernemers die op de particuliere markt werken: ‘De malafide ondernemers zorgen onder meer voor negatieve publiciteit', aldus de OSB.

Volgens het HBA is in de huidige situatie een keurmerk nog niet aan de orde. Daarvoor moeten eerst de problemen binnen de branche worden aangepakt. ‘Een keurmerk is namelijk een soort stempel voor excellentie. Voor ons is het eerste belang dat iedere ondernemer aan bepaalde eisen voldoet', stelt het HBA.

Al enige jaren bezoedelt een groep glazenwassers door intimidatie, afpersing en andere maffia-achtige praktijken de naam van de gehele branche. De aanpak van deze groep laat zich echter moeilijk sturen. Het HBA is verbaasd over het uitblijven van steun van lagere overheden bij de aanpak van malafide ondernemers, ‘al blijft het voor gemeenten lastig van iedere glazenwasser te bepalen of deze zich aan de regels houdt', aldus het HBA.

Het HBA ziet graag dat er een register komt voor glazenwassers. Een geregistreerde glazenwasser staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, draagt zijn belasting netjes af en werkt volgens de regels . Ook biedt een geregistreerde glazenwasser klanten de mogelijkheid giraal te betalen.

Nog voor januari verwacht het HBA het rapport van kartelwaakhond NMa over de malafide praktijken in de glazenwassersbranche.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel