nieuws

KORT (BEDRIJFS)NIEUWS

Geen categorie

Deze rubriek biedt in het kort nieuws uit met name het bedrijfsleven dat van belang is voor de zorgsector. Deze keer:– Jolande Sissing wint V&VN Zorgaward– Genomineerden Patiëntveiligheid Award 2011 bekend– Apotheek Voorzorg en Service Apotheek lanceren de medicijnenwekker Pico– Atlant Zorggroep sluit In voor zorg-traject af– Snellere uitwisseling beelden en verwijsbrieven met iSOFT MMS-XDS– […]

Deze rubriek biedt in het kort nieuws uit met name het bedrijfsleven dat van belang is voor de zorgsector. Deze keer:
– Jolande Sissing wint V&VN Zorgaward
– Genomineerden Patiëntveiligheid Award 2011 bekend
– Apotheek Voorzorg en Service Apotheek lanceren de medicijnenwekker Pico
– Atlant Zorggroep sluit In voor zorg-traject af
– Snellere uitwisseling beelden en verwijsbrieven met iSOFT MMS-XDS
– Aantal verloskundigen in de ziekenhuizen verdubbeld
– Verbanden in medische dossiers automatisch gelegd in zorgsysteem Ecaris.

Jolande Sissing wint V&VN Zorgaward
De V&VN Zorgaward 2011 is gewonnen door Jolande Sissing met 'Prikkelrijke Interventies'. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS reikte, samen met V&VN-voorzitter Marian Kaljouw, de prijs uit tijdens Week van de Verzorging in Het Gulden Huis in Den Haag. Meer informatie: Bijzijn.

Genomineerden Patiëntveiligheid Award 2011 bekend
Het VMS Veiligheidsprogramma heeft de drie genomineerden voor de Nationale Patiëntveiligheid Award 2011 bekend gemaakt. Dit jaar kiest het publiek de winnaar. De drie genomineerden zijn het Albert Schweitzer ziekenhuis, het Elkerliek ziekenhuis en het Vlietland Ziekenhuis. Meer informatie: http://www.vmszorg.nl/.

Apotheek Voorzorg en Service Apotheek lanceren de medicijnenwekker Pico
Apotheek Voorzorg, Service Apotheek en Mosadex C.V. lanceren de Pico. Een apparaatje vergelijkbaar met een wekker, dat medicijngebruikers waarschuwt wanneer zij hun medicijnen moeten innemen. En als zij dit onverhoopt toch niet doen, geeft het een waarschuwing aan een contactpersoon. Apotheken verstrekken de Pico aan senioren, chronisch zieken en andere patiënten die regelmatig geneesmiddelen moeten gebruiken. Tegelijkertijd met de Pico worden twee websites gelanceerd: medicatierolmetpico.nl en levenmetmedicijnen.nl. Brancheorganisaties NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) en KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) hebben de informatie op de website goedgekeurd.

Atlant Zorggroep sluit In voor zorg-traject af
Atlant Zorggroep heeft haar In voor zorg-traject afgerond. Er wordt dezer dagen nog wat 'nazorg' gepleegd. Maar na een reeks veranderingen gaat de organisatie op eigen kracht verder in de nieuwe richting. Het draait allemaal om de introductie van het cliëntgerichte ondernemerschap. In een drieluik wordt belicht wat de ondersteuning van In voor zorg! concreet heeft opgeleverd. Meer informatie: Invoorzorg.

Snellere uitwisseling beelden en verwijsbrieven met iSOFT MMS-XDS
De nieuwste versie van de iSOFT MMS-XDS software maakt het sneller uitwisselen van documenten en beeldmateriaal tussen zorgverleners, zowel binnen als buiten het ziekenhuis, mogelijk. De iSOFT oplossing is inmiddels in gebruik in het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis, en wordt de komende tijd uitgerold in nog twee ziekenhuizen: Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. De eerste ervaringen zijn dat zorgverleners veel sneller informatie met elkaar kunnen delen.

Aantal verloskundigen in de ziekenhuizen verdubbeld
Het aantal verloskundigen is de laatste tien jaar met meer dan de helft toegenomen. Nog steeds heeft het merendeel een eigen praktijk, maar vooral het aantal klinisch verloskundigen in de ziekenhuizen is gegroeid; van ruim 240 in 2000 tot ruim 640 in 2010. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Nederlands instituut onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in het Tijdschrift voor Verloskundigen.

Verbanden in medische dossiers automatisch gelegd in zorgsysteem Ecaris
Informatie uit medische dossiers is voortaan door artsen en behandelaars gemakkelijker te ontsluiten en sneller te interpreteren dankzij het gebruik van geavanceerde zoektechnologie voor ongestructureerde data. Deze doorbraak in medische informatieverwerking is bewerkstelligd door VIR e-Care Solutions. Dit Nederlandse ICT-bedrijf heeft zijn modulair opgebouwde zorgsysteem Ecaris uitgebreid met de iKnow-technologie van de Amerikaanse softwareleverancier InterSystems. Beide bedrijven zullen gezamenlijk de nieuwe gecombineerde oplossing tonen tijdens het Medisch Informatica Congres (MIC), dat op 10 en 11 november 2011 in congrescentrum Koningshof in Veldhoven zal plaatsvinden.

Reageer op dit artikel