nieuws

Nederlandse openbare toiletten vuiler

Geen categorie

De hygiëne in openbare toiletten in Nederland is afgenomen. Dat blijkt uit het door Service Management gehouden Nationaal Toiletonderzoek 2011. De 150 bemonsterde openbare toiletten behaalden dit jaar een gemiddelde van 26% goed (of schoon), dat is 5% lager dan in 2010. Het Nationaal Toiletonderzoek betreft een meting van 150 openbare toiletten op bacteriologische verontreiniging van […]

De hygiëne in openbare toiletten in Nederland is afgenomen. Dat blijkt uit het door Service Management gehouden Nationaal Toiletonderzoek 2011. De 150 bemonsterde openbare toiletten behaalden dit jaar een gemiddelde van 26% goed (of schoon), dat is 5% lager dan in 2010.

Het Nationaal Toiletonderzoek betreft een meting van 150 openbare toiletten op bacteriologische verontreiniging van vier contactvlakken. De toiletbril is het meest verontreinigd (41%), gevolgd door de kraan met 34%. De spoelknop bleek in 28% van de gevallen verontreinigd en bij de deurkruk aan de binnenkant van het toilet bleek dat bij 10% het geval te zijn. De toilettest werd dit jaar uitgevoerd door een team medewerkers van sanitairhygienespecialist Uniqcare uit Tiel, samen met Novon Schoonmaak en MB Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten.

Uit de 150 bezochte en bemonsterde toiletten blijkt een aanmerkelijk verschil in hygiëne tussen dames- en herentoiletten. Bij de dames werd 32% (vorig jaar 31%) als goed beoordeeld, terwijl dat bij de heren slechts 20% was, dus een op vijf. Vorig jaar scoorden de heren nog 31% goed.

Van de vier categorieën eindigde Openbare Gebouwen met 30% schoon het hoogst, gevolgd door de Gezondheidszorg met 28%, Warenhuizen met 24% goed en als laatste Horeca met 21% goed.

De eer en prijs voor het schoonste toilet 2011 gaan naar het UMC St. Radboud, een verrassende winnaar in de categorie Gezondheidszorg. Het toilettestteam bemonsterde het herentoilet van de gezondheidszorginstelling in Nijmegen op de
vier contactvlakken en beoordeelde de toiletgroep qua beleving met de korte aantekening: "Sensorkranen". Die aanwezigheid is inderdaad opmerkelijk, want er zijn nog zo weinig non-touch kranen in gebruik in Nederlandse openbare
toiletten. Ondanks dat bekend is dat conventionele kranen een besmettingsbron vormen. Dit jaar werden de kranen qua faecale verontreiniging zelfs als viezer beoordeeld dan de toiletbrillen en spoelknop.

Reageer op dit artikel