nieuws

Reders boos op kabinet om besluit beveiligers

Geen categorie

De Nederlandse reders zijn boos omdat zij voorlopig geen particuliere beveiligers mogen inschakelen om hun schepen te beschermen tegen piraten. Het kabinet besloot daartoe vrijdag. Het miskent daarmee de urgentie van beveiliging, stelt de brancheorganisatie KNVR. Defensie zal volgend jaar wel meer militaire beveiligingsteams inzetten. Pas als deze uitbreiding niet toereikend is, zal het kabinet […]

De Nederlandse reders zijn boos omdat zij voorlopig geen particuliere beveiligers mogen inschakelen om hun schepen te beschermen tegen piraten. Het kabinet besloot daartoe vrijdag. Het miskent daarmee de urgentie van beveiliging, stelt de brancheorganisatie KNVR.

Defensie zal volgend jaar wel meer militaire beveiligingsteams inzetten. Pas als deze uitbreiding niet toereikend is, zal het kabinet een besluit nemen over de inzet van reservisten en particuliere beveiligers. Ondertussen wordt al wel de haalbaarheid hiervan uitgewerkt en wordt onderzocht onder welke voorwaarden dat dan kan gebeuren.

Een commissie onder voorzitterschap van oud-OM-topman Joan de Wijkerslooth stelde eerder dit jaar dat Defensie meer bescherming moet gaan bieden aan koopvaardijschepen tegen piraten. De commissie adviseerde daarbij medewerkers van particuliere bedrijven in te huren en die dan tijdelijk de status van militair te geven. Maar zover wil het kabinet dus nog niet gaan.

De reders zijn teleurgesteld en stellen dat er nog steeds te weinig militairen beschikbaar zijn om bescherming te bieden aan alle schepen waarvoor dat nodig is. Ook stellen zij dat zij met particuliere beveiligers goedkoper uit zijn dan met militaire bescherming.

Reageer op dit artikel