nieuws

Slotervaart betaalde half miljoen aan Clinium

Geen categorie

Als gevolg van een onnauwkeurig opgesteld uitbestedingscontract heeft het Slotervaartziekenhuis ruim een half miljoen euro moeten betalen aan een voormalige toeleverancier. Dat blijkt uit een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof, die onlangs openbaar is geworden. Dit meldt het artsenblad Medisch Contact.In 2008 besloot het Slotervaartziekenhuis om de reiniging en sterilisatie van chirurgisch instrumentarium uit te […]

Als gevolg van een onnauwkeurig opgesteld uitbestedingscontract heeft het Slotervaartziekenhuis ruim een half miljoen euro moeten betalen aan een voormalige toeleverancier. Dat blijkt uit een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof, die onlangs openbaar is geworden. Dit meldt het artsenblad Medisch Contact.

In 2008 besloot het Slotervaartziekenhuis om de reiniging en sterilisatie van chirurgisch instrumentarium uit te besteden aan het eveneens Amsterdamse bedrijf Clinium. Daarmee dacht het ziekenhuis fors te besparen. Na zes maanden bleek echter dat Clinium als gevolg van een verwarrende definitie van de te reinigen eenheden in het contract twee keer zoveel eenheden moest steriliseren als waarvan de partijen bij de uitbesteding waren uitgegaan. Daardoor vielen de kosten veel hoger uit dan was begroot.

Opzegging overeenkomst
Geconfronteerd met de kostenverhoging zegde het Slotervaartziekenhuis de overeenkomst met Clinium op, en nam de sterilisatie weer in eigen hand. Clinium eiste vervolgens bij de rechter de betaling van facturen en een schadevergoeding. Begin 2010 oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat de financiële consequenties van de begripsverwarring voor rekening van het ziekenhuis moeten komen. Het Slotervaart zou Clinium ruim zes ton moeten betalen.

Uitspraak
Het Slotervaartziekenhuis ging tegen die uitspraak, die overigens niet openbaar werd, in beroep. Uit een deze maand gepubliceerde uitspraak blijkt dat het Amsterdamse gerechtshof Clinium in maart opnieuw in het gelijk heeft gesteld. Wel is de vergoeding die het Slotervaartziekenhuis moet betalen iets verlaagd, tot 545.085 euro. Volgens directeur Servaas Wibaut van Clinium heeft het bedrijf vervolgens nog vier maanden op zijn geld moeten wachten.

Bron en meer informatie: Medisch Contact; uitspraak Gerechtshof (zoek op Clinium).

Reageer op dit artikel