nieuws

Sterke afname Nederlandse private equity deals

Geen categorie

Private equity bedrijven hebben minder deals gesloten in het derde kwartaal van 2011 dan in 2010. Dat blijkt uit cijfers van fusie- en overnamedatabank OverFusies.nl. Ondanks de afname van het aantal deals in het derde kwartaal zijn er over de eerste drie kwartalen van 2011 meer private equity deals (PE-deals) gesloten dan in de zelfde periode in 2010. De private equity-bedrijven hebben hun slag geslagen tijdens een korte opleving van de markt en schuilen nu voor de storm die over Europa raast.

Het aantal PE-deals in derde kwartaal is met 17 procent gedaald van 36 deals in 2010 naar 30 deals in 2011. Hiermee komt het totaal aantal PE-deals in de eerste drie kwartalen van 2011 uit op 106, 235 meer dan in 2010. De totale waarde van PE-deals is met 48 procent gedaald van 4,2 miljard euro in het derde kwartaal van 2010 naar 2,2 miljard euro in het derde kwartaal van 2011. De dalende trend blijft zichtbaar als de waarde van PE-deals van de eerste drie kwartalen wordt vergeleken. De totale waarde daalde eveneens met 48 procent van 13,8 miljard euro in 2010 naar 7,2 miljard euro in 2011.

Veel private equity-partijen hebben het afgelopen jaar de kans gegrepen om portfolio-bedrijven te verkopen. Veel van deze verkopen stonden al langer in de planning, maar wegens slechte marktomstandigheden zijn er veel uitgesteld. Hierdoor ontstond een 'stuwmeer' aan deals, dat nu voor een groot deel is leeggelopen.

Reageer op dit artikel