nieuws

CPB: Overheid houdt ondoelmatige ziekenhuizen overeind

Geen categorie

Overheidsingrijpen bij ziekenhuizen in financiële nood neemt de dreiging van faillissement weg, houdt inefficiënte ziekenhuizen overeind en verslechtert zo de doelmatigheid in de zorg. Dat beweren drie CPB-economen in her rapport General hospitals in financial distress. Reconsidering government intervention. Ziet de overheid af van financiële steun, zoals aangekondigd in een recente beleidsbrief van VWS, dan […]

Overheidsingrijpen bij ziekenhuizen in financiële nood neemt de dreiging van faillissement weg, houdt inefficiënte ziekenhuizen overeind en verslechtert zo de doelmatigheid in de zorg. Dat beweren drie CPB-economen in her rapport General hospitals in financial distress. Reconsidering government intervention.

Ziet de overheid af van financiële steun, zoals aangekondigd in een recente beleidsbrief van VWS, dan kan liquidatie echter juist weer onnodig plaats vinden. Om dit tegen te gaan is meer marktdynamiek nodig, namelijk door het toestaan van winstuitkeringen in de zorg. Bovendien is een betere afstemming van financiële prikkels voor ziekenhuizen en vrijgevestigd medisch specialisten nodig, zo betogen Viktoria Kocsis, Pierre Koning en Esther Mot in de CPB-studie.

Meer informatie: CPB, General hospitals in financial distress.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels