nieuws

Minder lintjes voor borstkankerziekenhuizen

Geen categorie

De Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft dit jaar minder lintjes uitgedeeld aan ziekenhuizen die, volgens de organisatie, goede zorg leveren aan patiënten. De organisatie heeft dat vrijdag 26 augustus 2011 bekendgemaakt. Vorig jaar kregen 84 van de 91 ziekenhuizen het roze lintje, het keurmerk van de patiëntenvereniging van borstkankerpatiënten. Dit jaar zijn het er 63.De borstkankervereniging […]

De Borstkankervereniging Nederland (BVN) heeft dit jaar minder lintjes uitgedeeld aan ziekenhuizen die, volgens de organisatie, goede zorg leveren aan patiënten. De organisatie heeft dat vrijdag 26 augustus 2011 bekendgemaakt.

Vorig jaar kregen 84 van de 91 ziekenhuizen het roze lintje, het keurmerk van de patiëntenvereniging van borstkankerpatiënten. Dit jaar zijn het er 63.
De borstkankervereniging geeft bijvoorbeeld pas een lintje als een ziekenhuis meedoet aan een door de vereniging ontwikkelde patiëntenenquête. Veel ziekenhuizen hebben een eigen enquête. De BVN wil dat alle ziekenhuizen dezelfde enquête gaan gebruiken. Patiënten kunnen daarin ook aangeven hoe zij de zorg in de praktijk hebben ervaren. Volgens een woordvoerster van BVN gaan andere enquêtes vaker uit van de zorg zoals die op papier is vastgelegd.

Amphia trots op lintje
Het Amphia Ziekenhuis behoort voor het tweede jaar op rij tot de ziekenhuizen in Nederland met goede borstkankerzorg. Elout Vos, directeur Kwaliteit van Amphia: 'Wij zijn uitermate trots om opnieuw dit keurmerk te mogen ontvangen.'
Borstkankerchirurg dr. E. Luiten is blij met de erkenning van BVN voor de werkwijze die het Amphia Ziekenhuis hanteert. 'Bij een vermoeden van borstkanker, kan een patiënt binnen twee werkdagen bij het Amphia Borstcentrum terecht.' Hij vervolgt: 'Omdat we begrijpen dat een patiënt graag meteen wil weten wat er aan de hand is, doen wij de onderzoeken zo veel mogelijk op één dag en hoort iemand vrijwel direct waar zij aan toe is.' Verder hecht het Amphia Ziekenhuis veel waarde aan de mening van patiënten en werkt daarom met vragenlijsten om inzicht te krijgen in de behoefte van patiënten en te leren van hun ervaringen. Deze patiëntgerichte benadering is een van de criteria van BVN.
Bij behandeling van borstkanker krijgt een patiënt in Amphia een eigen chirurg en oncoloog, die volgens de nieuwste behandelmethoden werken. Extra aandacht wordt besteed aan het vrouw zijn en vrouw voelen. 'Omdat geen vrouw hetzelfde is, bieden wij altijd maatwerk. Een team van toegewijde experts zet zich in voor een optimaal resultaat, waarbij ook oog is voor het cosmetische aspect,' legt dr. Luiten uit. In het Amphia Borstcentrum behandelen ze jaarlijks meer dan 400 nieuwe patiënten. Hiervan wordt meer dan 75 procent van de patiënten borstsparend geopereerd. Verder zijn er allerlei vormen van begeleiding mogelijk, van psychosociale ondersteuning tot make-up workshops. Daarnaast lopen ook mannen een risico op borstkanker en dit aantal neemt de laatste jaren opvallend toe.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels