nieuws

Viva! thuiszorgmedewerkers blijven in dienst

Geen categorie

Abvakabo FNV en de Viva! Zorggroep hebben woensdagavond 27 juli een akkoord bereikt over het slepende conflict rondom de thuiszorgmedewerkers. De 294 reeds ontslagen thuiszorgmedewerkers krijgen allemaal een nieuwe arbeidsovereenkomst. Vorige week verleende het UWV een ontslagvergunning voor de thuiszorgmedewerkers, nadat de Viva! Zorggroep had aangegeven haar thuiszorgmedewerkers lager te willen inschalen door hun functie […]

Abvakabo FNV en de Viva! Zorggroep hebben woensdagavond 27 juli een akkoord bereikt over het slepende conflict rondom de thuiszorgmedewerkers. De 294 reeds ontslagen thuiszorgmedewerkers krijgen allemaal een nieuwe arbeidsovereenkomst.

Vorige week verleende het UWV een ontslagvergunning voor de thuiszorgmedewerkers, nadat de Viva! Zorggroep had aangegeven haar thuiszorgmedewerkers lager te willen inschalen door hun functie op papier uit te kleden. In praktijk blijven de thuiszorgmedewerkers echter hetzelfde werk doen. Wie niet akkoord zou gaan met de lagere inschaling, werd ontslagen.

Akkoord
De beslissing van het UWV vormde voor Abvakabo FNV en de thuiszorgmedewerkers aanleiding om de al maanden durende acties op te schalen en een week te gaan staken. Van 1 tot en met 5 augustus zouden de thuiszorgmedewerkers het werk neerleggen.
Onder druk van die actie is op 27 juli opnieuw overlegd en een akkoord bereikt. Afgesproken is dat alle thuiszorgmedewerkers die onder de UWV-ontslagbeslissing vallen, een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgen. Deze arbeidsovereenkomst bevat dezelfde voorwaarden als de oude arbeidsovereenkomst, alleen het salaris gaat via een aanvullingsregeling naar een lagere functieschaal (schaal 10). Dat komt neer op een loonsverlaging van 20 tot 25 procent.
Abvakabo FNV-bestuurder Wim van der Hoorn: 'We kunnen niet om het voor ons slechte besluit van het UWV heen. Dat is een gegeven. Gelukkig hebben we nu met de werkgever kunnen afspreken dat de medewerkers in dienst blijven en daaromheen een set van afspraken kunnen maken waardoor de medewerkers weer aan het werk kunnen en hun cliënten de zorg krijgen die zij verdienen.'

Functie-indeling
Maar volgens Van der Hoorn blijft het verschil van mening over de juiste functie-indeling volgens de cao bestaan. 'We accepteren niet dat medewerkers worden ingedeeld in functieschaal 10 met een lager salaris. We hebben daarom ook aangekondigd dat we naleving van de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg, waarbij de medewerkers worden ingeschaald in functieschaal 15, via juridische stappen gaan afdwingen. Thuiszorgmedewerkers zijn geen veredelde schoonmakers en horen ingedeeld te worden in de correcte functieschaal, passend bij de daadwerkelijke werkzaamheden en met het bijbehorende salaris.'
De aangekondigde staking van de thuiszorgmedewerkers van 1 tot en met 5 augustus en een kort geding van de Viva! Zorggroep tegen de staking zijn daarmee van de baan.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels