nieuws

Ziekenhuizen bouwen extra verloskamers

Geen categorie

Met het toenemende aantal vrouwen dat in het ziekenhuis wil bevallen, neemt de druk op ziekenhuizen toe. Daarom worden er in veel ziekenhuizen extra verloskamers gebouwd. Dat heeft hoogleraar Verloskunde Jan van Lith van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) donderdag 28 juli 2011 gezegd. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) waarschuwt voor overcapaciteit.'De druk op ziekenhuizen en […]

Met het toenemende aantal vrouwen dat in het ziekenhuis wil bevallen, neemt de druk op ziekenhuizen toe. Daarom worden er in veel ziekenhuizen extra verloskamers gebouwd. Dat heeft hoogleraar Verloskunde Jan van Lith van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) donderdag 28 juli 2011 gezegd. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) waarschuwt voor overcapaciteit.

'De druk op ziekenhuizen en hun personeel neemt toe. De verloskamers worden bezet door vrouwen die ook gewoon thuis kunnen bevallen', aldus Jan van Lith. 'Als een ziekenhuis op 2000 bevallingen per jaar berekend is en het worden er 2500, raakt de rek eruit.'
Het is nu vaak zo dat vrouwen niet terecht kunnen in het ziekenhuis waar ze willen bevallen omdat daar de verloskamers al vol liggen. Ze worden dan doorverwezen naar een ander ziekenhuis.
Wat precies de oorzaak is van het toenemende aantal ziekenhuisbevallingen, is niet te zeggen. Van Lith denkt dat het kan komen doordat steeds meer vrouwen kiezen voor pijnbestrijding. Dat kan alleen in het ziekenhuis. Ook de media-aandacht voor de hoge babysterfte in Nederland kan bijdragen aan de wens van vrouwen om in het ziekenhuis te bevallen, omdat ze zich daar veiliger voelen, aldus Van Lith.
Overigens gaat in het ziekenhuis ook niet altijd alles goed, aldus Van Lith. 'Het is bekend dat vooral 's avonds en 's nachts meer fout gaat dan overdag. Hoe dat komt, is niet duidelijk.'

Zorgverzekeraars: uitkijken voor overcapaciteit
Zorgverzekeraars maken zich geen zorgen over het toenemende aantal ziekenhuisbevallingen. Dat heeft een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) donderdag gezegd. 'Als een vrouw poliklinisch, onder begeleiding van een verloskundige, in het ziekenhuis bevalt, kost dat de zorgverzekeraar niet veel meer dan een thuisbevalling', aldus de woordvoerder. Dat komt door de eigen bijdrage die veel vrouwen betalen bij een poliklinische ziekenhuisbevalling. Een aantal aanvullende verzekeringen dekt overigens ook de kosten van een poliklinische bevalling.
Wel waarschuwen de zorgverzekeraars voor overcapaciteit, nu ziekenhuizen extra verloskamers bijbouwen om de toenemende vraag naar ziekenhuisbevallingen aan te kunnen. 'Ziekenhuizen moeten goed kijken naar de spreiding van de capaciteit in de regio. Het moet niet zo zijn dat het ene ziekenhuis verloskamers bijbouwt terwijl er een paar kilometer verder bedden leeg staan. Dan lopen de kosten wel weer op'', aldus de ZN-woordvoerder.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels