nieuws

Defensie moet bewaking schepen regelen

Geen categorie

Defensie moet meer bescherming gaan bieden aan koopvaardijschepen tegen Somalische piraten. Daarbij kan personeel van particuliere bedrijven worden ingehuurd. Deze beveiligers kunnen dan tijdelijk de status van militair krijgen. Dat staat in een advies van een commissie over de inzet van beveiligingsbedrijven bij de bescherming van Nederlandse koopvaardijschepen. De commissie onder voorzitterschap van oud-OM-topman Joan […]

Defensie moet meer bescherming gaan bieden aan koopvaardijschepen tegen Somalische piraten. Daarbij kan personeel van particuliere bedrijven worden ingehuurd. Deze beveiligers kunnen dan tijdelijk de status van militair krijgen. Dat staat in een advies van een commissie over de inzet van beveiligingsbedrijven bij de bescherming van Nederlandse koopvaardijschepen. De commissie onder voorzitterschap van oud-OM-topman Joan de Wijkerslooth vindt voldoende beveiliging van de schepen een plicht van de overheid.

Om de ingehuurde beveiligers onder de bestaande regels voor het dragen en gebruiken van wapens te laten vallen, kunnen zij tijdelijk de status van militair krijgen. Dat geldt ook voor buitenlanders. Defensie kan extra kosten voor marinepersoneel of de inhuur van beveiligers aan de reders doorberekenen, aldus het advies.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels