nieuws

Elektronisch factureren maakt sterke groei door

Geen categorie

Steeds meer ondernemingen geven de voorkeur aan het elektronisch versturen van facturen, in plaats van de papieren factuur. Het afgelopen jaar is 15 procent van de Nederlandse ondernemingen overgestapt op e-facturen. Met de grootste groei in één jaar gemeten komt de adoptie van e-factureren nu op 39 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Factuurwijzer onder bijna 500 ondernemingen.

 
Factuurwijzer legde voor de vierde keer een vragenlijst over factureren en andere financiële innovaties voor aan grote en middelgrote ondernemingen. Daaruit werd duidelijk dat men verwacht dat in 2014 94 procent van de ondernemingen e-factureert:

  • 39% van de ondernemingen doet nu al aan elektronisch factureren;
  • Nog eens 34% verwacht binnen nu en één jaar met e-factureren aan de slag te gaan;
  • 21% van de ondernemingen gaat ergens tussen 2012 en 2014 e-factureren toepassen.

 
Uit de jaarlijkse Factuurmonitor van Factuurwijzer blijkt verder ook dat ondernemingen van verschillende grootte een ander beeld van e-factureren hebben. Freelancers en kleine bedrijven maken vooral gebruik van PDF en e-mail voor e-factureren. Een e-factuur is dan vooral een postbodevervanger, aldus 56% – 68% van de ondervraagden. (Middel)grote bedrijven en overheidsinstanties versturen en ontvangen steeds vaker elektronische facturen die kunnen worden geïmporteerd in boekhoudsoftware. 31% – 35% van de ondervraagden ervaart e-factureren in dat geval als een procesverbeteraar.
 
Trends
Factuurwijzer vroeg ook naar de adoptie van andere financiële innovaties als contactloos betalen (NFC), mobiel betalen, SEPA, e-mandaten, dynamic discounting en de inzet van sociale media bij betalen. Veel meer dan de helft van de middelgrote en grote bedrijven in Nederland is er niet mee bekend. En als ze er toch mee bekend zijn, dan staat het onderwerp pas voor 2014 of 2016 op hun agenda.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels