nieuws

Gordijnen in ziekenhuizen zijn bacillenhaard

Geen categorie

Gordijnen die patiënten en bedden in ziekenhuizen van elkaar scheiden, blijken vaak besmet te zijn met bacteriën. Regelmatig gaat het daarbij om kolonies van gevaarlijke bacillen, zoals de MRSA-bacterie. Dat meldde de Amerikaanse Universiteit van Iowa op 22 september op basis van onderzoek. 'De gordijnen worden door patiënten en het personeel frequent aangeraakt. Vandaar dat ze […]

Gordijnen die patiënten en bedden in ziekenhuizen van elkaar scheiden, blijken vaak besmet te zijn met bacteriën. Regelmatig gaat het daarbij om kolonies van gevaarlijke bacillen, zoals de MRSA-bacterie. Dat meldde de Amerikaanse Universiteit van Iowa op 22 september op basis van onderzoek.

'De gordijnen worden door patiënten en het personeel frequent aangeraakt. Vandaar dat ze makkelijk besmet raken', aldus onderzoeker Michael Ohl. Daarbij zijn de gordijnen lastig te desinfecteren en wassen patiënten en de medische staf hun handen niet na het aanraken van de afscheidingen.

Op vrijwel alle gordijnen zaten binnen enkele weken veel bacillen. Een op de vijf gordijnen huisvestte de MRSA-bacterie. Het advies voor het personeel is om eerst het gordijn opzij te schuiven en dan pas hun handen te wassen.

Bron: ANP 23 september 2011

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels