nieuws

Verbod op vroegpensioen via levensloop onhoudbaar

Geen categorie

Het in het regeerakkoord afgesproken verbod op het inzetten van de levensloopregeling voor vroegpensioen is in de praktijk ‘heel moeilijk uitvoerbaar’. Dat zegt de bedenker van de fiscaal voordelige spaarregeling, de Tilburgse hoogleraar economie Lans Bovenberg in het Financieele Dagblad.

‘Er zijn heel veel ontsnappingsroutes mogelijk. Het is een overschatting van de politiek te denken dat ze dit dicht kunnen kitten’, aldus Bovenberg. Zo denkt hij aan het opnemen van verlof tot één dag voor pensioneren. Omdat in de praktijk werkgevers ouderen vaak ook liever eerder zien vertrekken, zullen dit soort ontsnappingsroutes door bedrijven gefaciliteerd worden, vermoedt hij.

‘Schrap afspraak’
De vakcentrale FNV en werkgeverslobby VNO-NCW riepen de politiek vorige week op de afspraak in het regeerakkoord te schrappen. Zij hopen hiermee de achterban van de FNV tegemoet te komen in zijn verzet tegen het eerder gesloten pensioenakkoord. Daarin is onder meer afgesproken de pensioenleeftijd in 2020 op te schuiven naar 66 jaar en daarna te koppelen aan de levensverwachting. Wie toch een jaar eerder wil stoppen levert 6,5 procent van het pensioen in.

In navolging van het verzet in vakbondskringen riep de Tweede Kamer minister Kamp van Sociale Zaken op met aanvullende maatregelen te komen. Hij moet lage inkomens bij eerder stoppen financieel tegemoet komen. De levensloopregeling kan daar bij helpen, zeggen de sociale partners nu, die samen met Kamp het pensioenakkoord sloten.

 

Veel werknemers leggen via de regeling fiscaal voordelig geld opzij om in de toekomst eerder met pensioen te kunnen. Maar regeringspartijen CDA en VVD spraken met elkaar af deze mogelijkheid te schrappen en de regeling om te vormen tot een vitaliteitsregeling bedoeld om mensen juist langer inzetbaar te houden.

Minister Kamp zal waarschijnlijk vóór 12 september, als de FNV definitief zijn oordeel velt, aanvullende maatregelen presenteren om lage inkomens tegemoet te komen.

(Bron: Het Financieele Dagblad)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels