nieuws

Wiegel (ZN) wil minder ziekenhuizen – NVZ boos

Geen categorie

De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Hans Wiegel, zegt in het AD dat Nederland best toe kan met minder ziekenhuizen. Hij vraagt zich af of het wel zo efficiënt is dat op sommige plaatsen twee of drie ziekenhuizen dicht bij elkaar staan. 'Ik zie op bepaalde plekken, in steden, maar ook in sommige landelijke gebieden, […]

De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Hans Wiegel, zegt in het AD dat Nederland best toe kan met minder ziekenhuizen. Hij vraagt zich af of het wel zo efficiënt is dat op sommige plaatsen twee of drie ziekenhuizen dicht bij elkaar staan.

'Ik zie op bepaalde plekken, in steden, maar ook in sommige landelijke gebieden, soms wel twee of drie ziekenhuizen vlak bij elkaar liggen. Dan vraag ik mij af of dat erg efficiënt is', zegt de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland in een interview met het AD van zaterdag 10 september 2011.
Wiegel noemt als voorbeeld Leeuwarden, waar één van de drie ziekenhuizen overbleef. 'Dat leverde een enorme besparing op, terwijl de zorg voor patiënten er niet onder leed.'
Ook denkt Wiegel dat privéklinieken steeds meer kunnen overnemen van ziekenhuizen. Volgens hem werken privéklinieken vaak veel goedkoper.

Furieus
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) reageert in het AD furieus op Wiegels uitspraken. Die zijn 'voorbarig en totaal niet beargumenteerd', zegt de NVZ. Ook zijn ze volgens de ziekenhuizen in strijd met het kabinetsbeleid, omdat minister Schippers van Volksgezondheid zorg wil die 'dichtbij de burger, toegankelijk en laagdrempelig' is.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels