nieuws

Diefstal bronzen kunstwerken verdriedubbeld

Geen categorie

Verzekeraar Centraal Beheer Achmea meldt een verdriedubbeling van het aantal diefstallen van openbare (bronzen) kunstwerken in de afgelopen twee jaar. Naast brons zijn ook RVS en koper populair bij het dievengilde. Per kunstwerk varieert de schade tussen de tien en twintigduizend euro. Diefstal van kunstwerken vindt veelal plaats op afgelegen plekken, zoals parken, beeldentuinen en […]

Verzekeraar Centraal Beheer Achmea meldt een verdriedubbeling van het aantal diefstallen van openbare (bronzen) kunstwerken in de afgelopen twee jaar. Naast brons zijn ook RVS en koper populair bij het dievengilde. Per kunstwerk varieert de schade tussen de tien en twintigduizend euro.

Diefstal van kunstwerken vindt veelal plaats op afgelegen plekken, zoals parken, beeldentuinen en nabij scholen. De ontstane schade wordt niet alleen uitgedrukt in de vervangingswaarde van het materiaal. Ook de kunstwaarde van het object maakt onderdeel uit van de schadelast. Daarnaast is er vaak sprake van emotionele en culturele schade.

De totale schade is hierdoor vaak vele malen groter dan de opbrengst van het materiaal bij verkoop. De afgelopen week werden onder andere de gemeenten Westerbork en Rheden opgeschrikt door diefstallen van bronzen kunstwerken.

Centraal Beheer Achmea gaat met gemeenten in gesprek om na te denken over preventieve maatregelen.

Reageer op dit artikel