nieuws

Groei kredietverlening in eurozone neemt af

Geen categorie

De kredietverlening van banken in de eurozone is in december met 1 procent gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB).

In november namen de kredieten aan de private sector nog met 1,7 procent toe. Economen hadden voor december een toename met 1,9 procent voorzien. Leningen aan niet-financiële bedrijven namen vorige maand sterk af. ING-econoom Martin van Vliet noemt het zorgwekkend. "Dit toont aan dat bedrijven heel voorzichtig zijn geworden bij hun uitgaven. Het wijst er waarschijnlijk ook op dat er moeilijkheden zijn bij de kredietverlening in bepaalde delen van de eurozone."

"Inflatie geen bedreiging"
Ook de geldhoeveelheid groeide minder sterk dan verwacht. In december was 1,6 procent meer geld in omloop, na een toename met 2 procent in november. Hier werd op een groei van 2,2 procent gerekend. Volgens Van Vliet wijst de lager dan verwachte groei erop dat inflatie in de komende tijd geen bedreiging' voor de eurozone is.

Reageer op dit artikel