nieuws

‘Plan FNV voor strafheffing flexwerkers sloopt banen’

Geen categorie

VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen een strafheffing voor bedrijven met flexwerkers scherp van de hand. De FNV wil dat werkgevers meer ww-premie betalen voor flexwerkers. Zij hebben volgens de vakbond een grotere kans op ontslag. Maar dit vakbondsplan vernietigt juist banen, aldus Hans Biesheuvel en Bernard Wientjes, voorzitters van MKB-Nederland en VNO-NCW.

‘Plan FNV voor strafheffing flexwerkers sloopt banen’

Bedrijven die veel tijdelijke werknemers inschakelen moeten daarvoor voortaan een heffing betalen via een hogere WW-premie, vindt de FNV. De vakcentrale vindt dat de kosten voor de flexibele schil worden afgewenteld op werknemers en de maatschappij. 

Vervuiler betaalt
FNV-bestuurder Catelene Passchier, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid: ‘Het wordt tijd dat de vervuiler betaalt. Voor werkgevers is een tijdelijke kracht aantrekkelijk, omdat die minder kost. Als hij ziek wordt, hoeft de werkgever minder lang loon door te betalen. De flexwerker heeft minder rechten en een hoger risico op werkloosheid.'

De werkgeversorganisaties vinden dat de FNV de plank misslaat. 'Als er geen flexcontracten bestaan, zouden veel werknemers helemaal geen baan hebben. Dat zal juist voor méér WW-uitgaven zorgen', stelt Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland namens de ondernemingsorganisaties.

Flex en zekerheid
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland heeft de vakbeweging zelf aan de basis gestaan van de zorgvuldig opgebouwde vormgeving van flexwerk. De ondernemingsorganisaties verwijzen naar het akkoord 'flex en zekerheid', midden jaren '90. Volgens Biesheuvel is er een deel van het Nederlandse werkgelegenheidssucces aan te danken.

Biesheuvel en Wientjes vinden dat de vakbonden de hand in eigen boezem moeten steken en vinden dat de hoge kosten voor ontslag de belangrijkste reden zijn waarom ondernemers kiezen voor de flexibele schil. De voorzitters noemen het jammer dat de vakbonden het ontslagrecht niet willen bespreken.

Reageer op dit artikel