nieuws

‘Stijging lastendruk voor bedrijven vraagt om actie kabinet’

Geen categorie

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland wil dat het kabinet maatregelen neemt tegen de stijgende lokale lastendruk. Met onder meer een forse verhoging van de onroerende zaakbelasting gaan gemeenten lijnrecht in tegen eerdere afspraken om de lokale lasten voor bedrijven in de hand te houden, zo zegt MKB-Nederland.

Hoewel gemeenten eerder beloofden om de opbrengsten van de ozb in 2012 niet te verhogen, blijkt uit cijfers van het CBS dat ze dit jaar bijna 6 procent meer willen binnenhalen dan in 2011. En de ozb is niet de enige manier waarop gemeenten de lasten voor burgers en bedrijven verzwaren, zo blijkt volgens MKB-Nederland uit het CBS-overzicht. Ook willen gemeenten 8 procent meer aan toeristenbelasting innen en 10 procent meer aan precariobelasting (voor het gebruik van de openbare ruimte).

Deze lastenstijging komt op een moment dat burgers en bedrijven het door de crisis toch al moeilijk hebben, zegt de belangenorganisatie: 'Gemeenten lijken hun eigen financiële problemen voor een fors deel op de ondernemers af te wentelen. Daarmee gaan ze lijnrecht in tegen premier Rutte'.

Rutte kondigde eind 2010 op het jaarcongres van MKB-Nederland aan dat gemeenten de bezuinigingen, die ze van het kabinet opgelegd krijgen, niet mogen terughalen 'over de rug van ondernemers'.

De stijgingen zijn volgens MKB-Nederland ook strijdig met de bestuursafspraken van de gemeenten en de rijksoverheid om de opbrengst van de ozb op hetzelfde niveau te houden.

Reageer op dit artikel