nieuws

Thuiszorg moet zieke alfahulp doorbetalen

Geen categorie

Een thuiszorginstelling moet een alfahulp bij ziekte 6 weken loon doorbetalen. Dat blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Harderwijk, zo heeft het proefprocessenfonds Clara Wichmann woensdag 25 januari 2012 gemeld. Een alfahulp had met steun van het fonds een rechtszaak aangespannen omdat zij geen loon doorbetaald kreeg toe zij haar pols had gebroken […]

Een thuiszorginstelling moet een alfahulp bij ziekte 6 weken loon doorbetalen. Dat blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Harderwijk, zo heeft het proefprocessenfonds Clara Wichmann woensdag 25 januari 2012 gemeld.

Een alfahulp had met steun van het fonds een rechtszaak aangespannen omdat zij geen loon doorbetaald kreeg toe zij haar pols had gebroken en niet kon werken. De thuiszorginstelling vond dat de cliënten voor wie de alfahulp werkte daarvoor verantwoordelijk waren, en niet de instelling. De rechter bepaalde anders.
Volgens het fonds hebben veel instellingen tot nu toe geweigerd loon door te betalen. Het roept alle alfahulpen op die de afgelopen 5 jaar bij ziekte geen geld hebben gekregen, dit alsnog op te eisen.

Zwakke rechtspositie
Volgens de Stichting Alphatrots is de uitspraak goed nieuws voor alle hulpen die in zo'n situatie zaten of zitten. Woordvoerder Berend Raap denkt dat van de circa 40.000 Nederlandse alfahulpen duizenden zich door het vonnis aangesproken kunnen voelen. 'Deze mensen hebben nooit doorbetaald gekregen omdat de thuiszorginstellingen zich verscholen achter de zwakke rechtspositie van alfahulpen',  zegt hij in Trouw van 26 januari 2012. Alfahulpen zijn niet in loondienst en zijn ook geen kleine zelfstandigen. Via de regeling 'dienstverlening aan huis' zijn zij in dienst bij patiënten om kleine klusjes te doen. Maar niet zonder recht op ziektegeld. Advocaat Vijn zegt in Trouw geen collectieve actie te kunnen voeren voor de alfahulpen: 'Elke zaak is toch weer anders'.

Reageer op dit artikel