nieuws

Verkenning loonsomheffing naar Tweede Kamer

Geen categorie

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft de ‘Verkenning loonsomheffing' naar de Tweede Kamer gestuurd. In de verkenning staat hoe de loonheffingen verder te vereenvoudigen zijn. Het kabinet voert de uniformering van het loonbegrip naar verwachting volgend jaar door.

De ‘Verkenning loonsomheffing' introduceert een systeem waarbij de heffing van individueel werknemersniveau verschuift naar een heffing op werkgeversniveau. Dit gebeurt door de loonsom te vermenigvuldigen met één tarief. De introductie van een loonsomheffing kan volgens Weekers een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstelling van een kleinere overheid en administratieve lastenverlichting voor werkgevers.

Vereenvoudiging is een voorwaarde

Zonder nadere maatregelen zou er enkel sprake zijn van een verschuiving van de administratieve en uitvoeringslasten van werkgevers naar burgers en uitvoeringsorganisaties (zoals de belastingdienst), erkent Weekers. Forse vereenvoudigingen in de heffing van inkomstenbelasting en in de uitvoering van de toeslagen zijn volgens de staatssecretaris dan ook een voorwaarde voor de loonsomheffing.

Reageer op dit artikel