nieuws

Wagenparken mogelijk in zwaar weer door nieuwe btw-correctie

Geen categorie

De nieuwe regels rondom de btw-correctie voor het privégebruik van de auto van de zaak, dreigt voor bedrijven met grote wagenparken uit te draaien op een miljoenenstrop, zeggen de Verenigde Nederlandse Fleetowners (VNF). Zuinige auto's worden extra hard getroffen en de stimulans om een wagenpark te vergroenen, krijgt een forse deuk.

De fiscus wordt inmiddels overspoeld door bezwaarschriften. De nieuwe regels zouden kostenneutraal zijn, maar dat blijkt volgens de VNF niet zo te zijn. Dat komt onder meer doordat de woon-werkkilometers in de nieuwe regeling als privé worden aangeduid. Onder de bijtellingregels zijn die kilometers zakelijk. "Daardoor vallen vrijwel alle auto's onder het nieuwe regime. Ook die waarvoor een verklaring geen privégebruik is afgegeven", zegt Martin Lans van de VNF.
­
Daar komt nog bij dat met terugwerkende kracht (vanaf juli) een vaste jaarlijkse btw-correctie geldt van 2,7 procent van de catalogusprijs. Voorheen was die correctie gekoppeld aan de hoogte van het bijtellingtarief. Hoe zuiniger de auto, hoe minder correctie. Lans: "Ook die wijziging pakt duurder uit. Vooral als het park uit zuinige auto's bestaat. ­Via de achterdeur wordt de werkgever nu belast of gecorrigeerd voor wat eerst door de voordeur werd gegeven."

Lees ook:
Flynth: Bezwaar maken tegen btw-correctie privégebruik auto versoepeld  

Reageer op dit artikel