nieuws

Acties in schoonmaak gaan door

Geen categorie

De acties van schoonmakers worden heviger, nadat onderhandelingen over een nieuwe cao woensdag zijn vastgelopen.

Dat meldde bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten. CNV Vakmensen is niet enthousiast over het laatste bod van de werkgevers, maar gaat geen actie voeren en wil nu de leden raadplegen.

De schoonmakers voeren al een maand actie om hun eisen kracht bij te zetten. Het gaat onder meer om het doorbetalen van loon bij ziekte. De werkgevers hadden woensdag een eindbod op tafel gelegd.

De werkgeversorganisatie OSB zegt onder meer een loonsverhoging van 5 procent te bieden over een periode van twee jaar, terwijl inwilliging van de eisen van de bonden zou leiden tot een verhoging van de kosten met 9 procent.

De schoonmakers klagen over een hoge werkdruk, doordat opdrachtgevers bij aanbestedingen weinig geld over hebben voor de contracten met de schoonmaakbedrijven. De OSB zegt met de vakbonden te willen samenwerken om te komen tot 'werkdrukmetingen', die moeten worden uitgevoerd door een onafhankelijke organisatie.

Volgens CNV Vakmensen zit er een adder onder het gras in het eindbod. De loonsverhoging volgend jaar wordt daarin afhankelijk van de ontwikkeling van de pensioenpremie.
Meyer kondigde aan dat de acties een internationaal karakter krijgen: 'In minstens tien steden over de hele wereld zullen schoonmakers hun solidariteit betuigen bij ambassades van Nederland en bij de vestigingen van Nederlandse multinationals.'

Bron: ANP

Reageer op dit artikel