nieuws

Asito: “stakers dringen onrechtmatig gebouw binnen”

Geen categorie

Stakende schoonmakers lid van FNV hebben donderdag actie gevoerd bij het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf Asito in Almelo. FNV Bondgenoten sprak van een paar duizend mensen. Volgens Asito "brachten 600 stakers een bezoek".  Enkelen van hen wisten volgens Asito het gebouw "onrechtmatig binnen te dringen en het bezet te houden." Patrick van Meeuwen (operationeel directeur) en […]

Stakende schoonmakers lid van FNV hebben donderdag actie gevoerd bij het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf Asito in Almelo. FNV Bondgenoten sprak van een paar duizend mensen. Volgens Asito "brachten 600 stakers een bezoek". 

Enkelen van hen wisten volgens Asito het gebouw "onrechtmatig binnen te dringen en het bezet te houden." Patrick van Meeuwen (operationeel directeur) en Charles Vinke (directeur Asito Medical) hebben deze groep "ondanks hun gedrag" vervolgens uitgenodigd voor koffie. Na ruim anderhalf uur verlieten de stakers, daartoe gesommeerd door de politie, het pand om buiten hun actie voort te zetten en te starten met een protestmars richting het centrum van Almelo. Vinke: "Hoewel we respect hebben voor de acties van honderden schoonmakers, hebben wij met het eindbod dat OSB heeft gepresenteerd al grote stappen gezet die recht doet aan het goede werk van onze schoonmaakkrachten, zeker in de huidige economische tijd. Stappen die groter zijn dan in vergelijkbare andere branches."

Onbegrijpelijk
Volgens FNV Bondgenoten groeit de staking nog iedere dag. Begin januari deden in Amsterdam zo'n 2.000 schoonmakers mee aan een protestmars, inmiddels zijn er volgens de bond 3500 stakers. OSB vindt het onbegrijpelijk dat de vakbond actie blijft voeren en niet ingaat op het ,,baanbrekende eindbod" dat de werkgevers hebben gedaan. OSB biedt onder meer een loonsverhoging van 5 procent over een periode van twee jaar. Volgens de werkgevers leidt inwilliging van de eisen van de bond tot een verhoging van de kosten met 9 procent. "Door de acties van de FNV kunnen 150.000 schoonmakers niet profiteren van een nieuwe aantrekkelijke cao", aldus OSB. Volgens de werkgeverskoepel komt ook van schoonmakers veel steun voor hun eindbod.

Voor beelden van RTV Oost van de acties bij Asito klik hier.

Reageer op dit artikel