nieuws

‘Baas belonen bij bemiddeling werkzoekenden’

Geen categorie

Het CDA wil werkgevers een grotere rol geven bij het bemiddelen van werklozen naar een baan nu uitkeringsinstituut UWV daarvoor steeds minder middelen krijgt.

Het CDA wil werkgevers een grotere rol geven bij het bemiddelen van werklozen naar een baan nu uitkeringsinstituut UWV daarvoor steeds minder middelen krijgt.

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van de regeringspartij wil bazen ook belonen met een lagere WW-premie als ze erin slagen overtollig geworden personeel op tijd aan ander werk te helpen, zodat een beroep op de werkloosheidsuitkering beperkt blijft.

De CDA'er zal hiervoor donderdag pleiten tijdens een Kamerdebat over het UWV. Zo zullen door bezuinigingen de meeste werkzoekenden straks aangewezen zijn op digitale hulp via internet en e-mail. De bedoeling is dat in 2015 een groep van ongeveer 10 procent nog in aanmerking voor begeleiding via persoonlijk contact.

Tijdig ander werk bij dreigend ontslag
Van Hijum vindt dat gelijktijdig stappen ondernomen moeten worden, zodat werkgevers en personeel zelf meer verantwoordelijkheid nemen om bij dreigend ontslag tijdig ander werk te vinden. Hierbij wijst hij erop dat de overheid al experimenten ondersteunt, zoals in het Overijsselse Hardenberg, waarbij overtollig personeel een paar maanden langer in dienst blijft om samen met de baas te zoeken naar ander werk.

In de Tweede Kamer gaan al langer stemmen op, vooral bij CDA en PvdA, om werkgevers meer verantwoordelijk te maken over de eerste periode van de WW. Het idee is dat ondernemers financieel geprikkeld worden een beroep op de uitkering te beperken door mensen zo snel mogelijk aan ander werk te helpen, omdat ze zo WW-premies en ontslagvergoedingen kunnen uitsparen.
Het minderheidskabinet van VVD en CDA heeft met gedoogpartner PVV afgesproken niet te tornen aan het ontslagrecht en de WW. Maar PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar zei onlangs dat wel te praten valt over het geven van meer verantwoordelijkheid aan werkgevers voor de eerste periode van de WW.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel