nieuws

Bij misbruik geen recht op aftrek BTW

Geen categorie

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat in het geval van ingewikkelde constructies die zijn opgezet om minder belasting te betalen geen aanspraak kan worden gemaakt op het recht van aftrek van btw. Een belastingplichtige heeft de vrijheid de voordeligste weg te kiezen, maar mag niet kiezen voor een kunstmatige weg met als doel belastingontwijking.

De zaak van de uitspraak betrof een constructie waarbij een ziekenhuis zijn apparatuur door een speciaal daarvoor opgezette vennootschap liet aankopen en die vervolgens van die vennootschap huurde. Een ziekenhuis mag geen btw berekenen en dus ook niet terugvragen. Op deze manier kon dat wel.

Europese regels
De Europese btw-regels brengen mee dat in geval van misbruik van recht geen beroep kan worden gedaan op rechten die voortvloeien uit Europese regelgeving, zoals het recht op aftrek van voorbelasting. Net als eerder de rechtbank en het Hof zag de Hoge Raad deze constructie als misbruik van de btw-wetgeving. De door de Belastingdienst opgelegde naheffing van btw bleef daarom gehandhaafd.

Reageer op dit artikel