nieuws

Cao-conflict laait weer op

Geen categorie

Het conflict rond de schoonmaak-Cao lijkt voorlopig niet ten einde te komen. OSB meldde woensdag 22 februari verbaasd te zijn over het afwijzen van hun CAO-bod. FNV voerde acties bij Schiphol, KPN, ASR en Shell. Op 23 februari gingen de stakers bij Asito in Almelo langs. De stakingsacties van de schoonmakers begonnen begin januari. Bij […]

Het conflict rond de schoonmaak-Cao lijkt voorlopig niet ten einde te komen. OSB meldde woensdag 22 februari verbaasd te zijn over het afwijzen van hun CAO-bod. FNV voerde acties bij Schiphol, KPN, ASR en Shell. Op 23 februari gingen de stakers bij Asito in Almelo langs.

De stakingsacties van de schoonmakers begonnen begin januari. Bij naar schatting van de FNV honderden bedrijven wordt sindsdien niet schoongemaakt. Woensdag werd aan Schiphol de koperen mattenklopper uitgereikt. "Schiphol is momenteel een goede opdrachtgever, en dat wilden we belonen", zegt FNV-bestuurder Ron Meyer. "Maar ze moeten wel oppassen, want je kan met een klopper ook billenkoek krijgen." Bij KPN werd de lobby door honderden schoonmakers bezet. Eerder al werd het hoofdkantoor van Philips in het sop gezet. In Almelo bij schoonmaakbedrijf Asito bezetten schoonmakers het dak van het bedrijf.  

Hoge nood
Door de staking is de nood hoog bij sommige bedrijven. Hogeschool Inholland noemde de situatie eerder al niet werkbaar en riep in een brief OSB en FNV op weer om tafel te gaan. Medewerkers van de hogeschool hebben nu zelf de stofzuigers opgepakt. Ook Schiphol en KPN roepen de strijdende partijen op om weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Volgens OSB zit er echter geen rek meer in het financiële kader dat ze hebben neergezet. "Dat eindbod ligt er, daar komt geen verandering in." Meyer van de FNV wil wel weer onderhandelen. "De oproep van de opdrachtgevers is wat ons betreft dan ook vooral gericht aan de werkgevers."

OSB vindt dat hun eindbod van vijf procent "baanbrekend" is. De eis van negen procent, die de werknemers hebben gesteld, is volgens hen "onrealistisch". Het belangrijkste punt is volgens Meyer het doorbetalen bij ziekte. Volgens de werkgevers zijn zij daar al heel ruimhartig mee. "Na de eerste acht uur ziekte krijgen zij honderd procent uitbetaald." OSB maakte een informatiebrief voor schoonmakers die meer willen weten over het eindbod. 

Klik hier voor de brief van InHolland aan OSB en FNV.
Hier is de informatiebrief van de OSB voor schoonmakers te vinden.

Reageer op dit artikel