nieuws

CBP wil bedrijf boete geven bij hackincidenten

Geen categorie

Het wordt tijd dat internetbedrijven kunnen worden beboet als ze de beveiliging van hun klantgegevens niet goed op orde hebben. Daarvoor pleit het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Aanleiding zijn de diverse lekken in adressenbestanden afgelopen dagen zoals bij KPN en Bavaria. Het college is verantwoordelijk voor het toezicht op een deel van het bedrijfsleven op […]

Het wordt tijd dat internetbedrijven kunnen worden beboet als ze de beveiliging van hun klantgegevens niet goed op orde hebben. Daarvoor pleit het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Aanleiding zijn de diverse lekken in adressenbestanden afgelopen dagen zoals bij KPN en Bavaria.

Het college is verantwoordelijk voor het toezicht op een deel van het bedrijfsleven op internet. De OPTA is dat bij de telecombedrijven. De internetfirma's hebben de plicht ‘technisch en organisatorisch maatregelen te nemen' om de klantgegevens te beveiligen.

Het CBP kan nu alleen dreigen met een dwangsom als een bedrijf de beveiliging niet goed heeft geregeld. Het college vraagt al langer om de bevoegdheid om boetes te geven. De OPTA kan wel een boete opleggen als sprake is van tekortkomingen.

Reageer op dit artikel