nieuws

CBS: Rente historisch laag

Geen categorie

De langetermijnrente, afgemeten aan het rendement van de jongste tienjarige staatslening, bedroeg in januari 2012 gemiddeld 2,2 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in december 2011. De rente bereikte hiermee het laagste niveau van de afgelopen decennia, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Europese Centrale Bank (ECB) paste in december 2011 de rentetarieven aan. Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de reporente, werd op 14 december met een kwart procentpunt verlaagd naar 1,0 procent. De depositorente, die vaak wordt beschouwd als de bodem van de geldmarkt, werd eveneens met een kwart procentpunt verlaagd. Dit rentetarief bedraagt vanaf 14 december 0,25 procent. In november werden beide rentetarieven ook al met een kwart procentpunt verlaagd.

Inflatie in eurogebied
Een belangrijk richtsnoer voor de ECB bij het bepalen van het rentepeil is de hoogte van de inflatie in het eurogebied. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt. Volgens berekeningen van Eurostat, het Europees statistisch bureau, was de inflatie in de eurozone in januari 2,7 procent, net als in december.

Reageer op dit artikel