nieuws

“CFO wil niet afhankelijk zijn van externe financiering”

Geen categorie

Het afgelopen half jaar daalde het optimisme van corporate CFO's tot een dieptepunt. Dat lijkt nu enigszins herstellende, maar het negatief sentiment blijft overheersen. Dat is ook te zien aan de houding  van de CFO ten opzichte van te nemen risico', zo blijkt uit de CFO Survey van Deloitte.

De beschikbaarheid en kosten van bancair krediet worden door de CFO iets positiever beoordeeld, maar het sentiment blijft negatief. Verder nemen alle vormen van financiering: obligaties- en aandelenemissies en bancair krediet in populariteit af. Wilten Smit, managing Financial Advisory Services bij Deloitte: "Banken lenen niet graag uit omdat ze hun balans op orde willen houden. Daarnaast is de waardering bij een aandelenemissie op dit moment veelal onaantrekkelijk. Verder wil de CFO in het huidige economische klimaat zo weinig mogelijk afhankelijk zijn van externe financiering."

Verandering van prioriteit
Het aantal CFO's dat een stabiele of afnemende cash flow verwacht is verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden (44 procent ten opzichte van 20 procent). De prioriteit om de cash flow op peil te houden of te laten toenemen, neemt dan ook toe (van 46 procent in Q3 naar 59 procent in Q4).  Het introduceren van nieuwe producten en diensten, het aanboren van nieuwe markten, groei door overnames en het doen van investeringen inboeten aan prioriteit bij de CFO.

M&A en Private Equity
De verwachting van groei in M&A en Private Equity activiteit blijft laag, hoewel deze van een kleine krimp naar een kleine positieve groei verschuift. Smit: "Of deze kleine verbetering terecht is, is nog maar de vraag. Wellicht ziet men juist in het verslechterende economisch klimaat kansen voor een overname, maar van een aanzienlijke groei in activiteit in de M&A en Private Equity markt zal in 2012 waarschijnlijk geen sprake zijn."

Klik hier om het complete rapport te downloaden.

Reageer op dit artikel