nieuws

CNV ‘niet enthousiast’ maar raadpleegt leden

Geen categorie

In een reactie zegt CNV Vakmensen het eindbod van de werkgevers voor te leggen aan de leden. Als voorschot daarop geeft onderhandelaar Jan Kampherbeek aan ‘niet enthousiast' te zijn. De werkgevers bieden een tweejarige cao. De eerste loonsverhoging (van 2 procent) gaat in op de eerste dag van de maand waarin er een echt CAO-akkoord […]

In een reactie zegt CNV Vakmensen het eindbod van de werkgevers voor te leggen aan de leden. Als voorschot daarop geeft onderhandelaar Jan Kampherbeek aan ‘niet enthousiast' te zijn.

De werkgevers bieden een tweejarige cao. De eerste loonsverhoging (van 2 procent) gaat in op de eerste dag van de maand waarin er een echt CAO-akkoord is. De tweede loonsverhoging (ook 2 procent) gaat in per 1 januari 2013. Maar daar zit wel een adder onder het gras, vindt Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen. "De werkgevers willen die loonsverhoging afhankelijk maken van de toekomstige ontwikkeling van de pensioenpremie. Als die premie verder stijgt, krijgen de schoonmakers minder salaris. De werkgevers schotelen de schoonmakers dus een onzekere loonsverhoging voor."

Opleidingen
In het eindbod zeggen de werkgevers te willen investeren in opleidingen, maar ook daar valt volgens Kampherbeek wel wat op af te dingen. "De werkgevers willen per jaar 500 taalcursussen mogelijk maken en 6.000 basisopleidingen in de schoonmaak. Dat klinkt goed. Maar voor de taalcursus willen ze niet meer betalen dan 4.000 euro, de rest moet de werknemer zelf betalen. Als je bedenkt dat zo'n taalcursus al gauw 6.000 euro kost, weet je van tevoren dat vrijwel niemand daaraan begint." Kampherbeek somt vervolgens een aantal punten op die volgens hem in het eindbod van de werkgevers zitten. De pensioenregeling blijft gelijk. Wel gaat in 2012 de pensioenpremie omhoog, waarbij de werkgevers 0,75 procent extra bijdragen en de werknemers 0,65 procent.

Niet enthousiast
Punt twee die de CNV-onderhandelaar noemt:  Als je langer dan 6 weken ziek bent, krijg je je wachtdagen terug. Als derde: Uitzendkrachten kunnen maximaal 12 maanden worden ingezet. Daarna moeten ze een contract krijgen bij het schoonmaakbedrijf. Ze komen dan óf in vaste dienst of krijgen nog een contract voor 12 maanden. CNV Vakmensen gaat een ledenraadpleging organiseren. "Ik ben niet enthousiast over het eindbod, maar we kiezen er op dit moment niet voor om actie te voeren", zegt Kampherbeek. "We bespreken het eindbod op 9 februari eerst met de CAO-commissie, waarin onze kaderleden uit de schoonmaakbranche zitten. Daarna leggen we het eindbod voor aan al onze leden. Zij mogen beslissen hoe we hiermee verder moeten."

Reageer op dit artikel