nieuws

Commissie Streppel: Code breed gedragen

Geen categorie

Het gaat goed met de toepassing van de Nederlandse corporate governance code. Het gedachtegoed van de code wordt in het bedrijfsleven breed gedragen.

Dat schrijft voorzitter Jos Streppel van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code in het rapport van 9 december 2011 over de naleving van de code in 2010. De naleving en de toepassing van de code blijkt over het algemeen hoog, vooral bij de AEX-ondernemingen. De Commissie kondigt aan in 2012 wel meer aandacht te gaan besteden aan de kwaliteit van de uitleg over niet-toepassing van codebepalingen door ondernemingen. Ondernemingen die de code slecht naleven zullen hierop individueel worden aangesproken.
Minister Verhagen (Economische Zaken) geeft in een brief van 30 januari 2012 aan de Tweede Kamer aan eventueel nog een stap verder te willen gaan. Hij zal de Commissie vragen onder welke voorwaarden bij herhaalde of ernstige niet-naleving nadere maatregelen kunnen worden getroffen, zoals 'naming and shaming'.

Eumedion, de koepelorganisatie van institutionele beleggers, heeft gemengde gevoelens over het rapport. Eumedion vindt onder meer dat de Commissie wel wat doortastender kan optreden bij het aanspreken van individuele ondernemingen. Uit eigen onderzoek is namelijk gebleken dat ondernemingen menigmaal niet alle afwijkingen in hun jaarverslag vermelden.

(bron: goedbestuur.nl en eumedion.nl).
Kijk ook op corporate-governance.startpagina.nl en youtube.com/watch?v=k1JU05YP44I.

Reageer op dit artikel