nieuws

Dalende omzet in administratieve dienstverlening

Geen categorie

De vraag naar administratieve diensten loopt terug. Vorig jaar hadden accountants, belastingadvieskantoren en administratieve dienstverleners een omzetdaling van circa 2 procent. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de omzet dit jaar nog verder terug zal lopen.

De tarieven in de branche stijgen nog steeds. In 2011 komt de toename naar verwachting uit op een kleine 2 procent, net iets onder de inflatie. Daarmee zet de tegenstelling tussen de omzet- en de prijsontwikkeling, die zich na 2009 manifesteerde, door. Veel kantoren proberen hun omzet op peil te houden door de tarieven te verhogen. Het aantal uren dat de branche kan schrijven, is de laatste jaren afgaande op de ontwikkeling van de omzet en de tarieven dalend. Tussen de verschillende diensten verschilt de ontwikkeling echter. In de controlepraktijk zijn de tarieven al zes kwartalen achter elkaar gedaald. Administreren en belastingadvies laat nog altijd flinke prijsstijgingen zien.

Omzetdaling versnelt in 2012
De verwachte krimp van de economie in 2012 (-0,6 procent) zorgt voor meer druk op tarieven. ‘Voor accountants wordt het steeds lastiger om de omzet op niveau te houden door de verwachte krimp in de economie en ontwikkelingen als gratis boekhouden,' aldus Sasja van As-Winters, sectormanager Zakelijke Dienstverlening. Ook in de controlepraktijk gaat de prijsconcurrentie onverminderd verder. Voor de hele branche verwacht ING Economisch Bureau daarom een omzetdaling van 3 procent.

Reageer op dit artikel