nieuws

De kunst van gezondheid

Geen categorie

Een helende omgeving heeft een aangetoond positief effect op het herstel van patiënten. De rol die kunst hierin kan spelen is nog onduidelijk. Heeft kunst een gunstig effect op onze gezondheid? BETER, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties, waaronder EGBG, SKOR en het Medisch Centrum Haaglanden (MCH), gaat onderzoek doen naar het effect van kunst op […]

Een helende omgeving heeft een aangetoond positief effect op het herstel van patiënten. De rol die kunst hierin kan spelen is nog onduidelijk. Heeft kunst een gunstig effect op onze gezondheid?

BETER, een samenwerkingsverband van verschillende organisaties, waaronder EGBG, SKOR en het Medisch Centrum Haaglanden (MCH), gaat onderzoek doen naar het effect van kunst op patiënten. In het MCH en in Gemak, de tentoonstellingsruimte van de Vrije Academie Den Haag, worden tentoonstellingen gehouden met echte kunst en met zogenaamde placebo-kunst. Dat laatste is kunst die zich als kunst manifesteert, maar het niet is. In patiëntenkamers van het MCH, waar (placebo-)kunst hangt, wordt gekeken hoe de revalidatie verloopt. Fysiologische signalen als hartslag, temperatuur, beweging en zweetsecretie worden gemeten. Verder wordt biomedische technologie ingezet om emoties te bepalen. Het effect van de kunst wordt ook gemeten aan de hand van vragenlijsten, interviews en observaties. Onderzoeksresulaten worden direct voor het publiek inzichtelijk gemaakt.

Via deze website kan tot 1 mei helende kunst worden aangemeld voor het onderzoek. De resultaten van het onderzoek worden in het voorjaar van 2013 bekend gemaakt. Voor informatie kunt u terecht bij EGBG, Martijn Engelbregt, martijn@beterconsortium.nl.

Reageer op dit artikel