nieuws

Driekwart werkenden wordt kriegelig van controle van de baas

Geen categorie

Ruim driekwart van de Nederlandse werknemers wordt intensiever gecontroleerd door hun managers dan hen lief is. Veertig procent voelt zich zelfs voortdurend op de vingers gekeken.

Dit blijkt uit onderzoek door Jobbird.com onder 20.000 werkzoekenden in hun bestand.
 
Exact 38% geeft aan dat de baas constant op de vingers kijkt en dat zij dit overbodig vinden.
Veertig procent wordt naar eigen zeggen weliswaar niet streng gecontroleerd, maar geeft wel aan mee vrijheid te willen. Iets minder dan een kwart is blij met controle-door-debaas. Daar staat tegenover dat 22% aangeeft juist wel blij te zijn met controle door de leidinggevende. Dit, om de kwaliteit van het werk te waarborgen.

Grenzen aan de vrijheid
'Afgezet tegen de teksten van vacature-advertenties die vrijwel zonder uitzondering zelfstandigheid en open bedrijfsculturen benadrukken, blijkt de praktijk van de Nederlandse werkvloer nog erg ouderwets', concludeert Jobbird.com-oprichter Jan-Peter Cruiming. ' Voor een substantiële minderheid is dat echter niet erg; niet iedereen zit blijkbaar te wachten op ultieme vrijheid. Dat is een belangrijk signaal voor P&O-functionarissen.
 
De inventarisatie betreft werkzoekenden die zijn ingeschreven bij Nederlands' grootste vacaturesite Jobbird.com; omvat alle opleidingsniveaus (met een relatieve nadruk op middelbaar- en hoger opgeleiden) en zowel werkenden in loondienst als zzp'ers. De resultaten zijn representatief voor actief werkzoekenden in Nederland. Werknemers en ZZP'ers die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe werkomgeving, zijn niet in de inventarisatie opgenomen.

Bron: APS

Reageer op dit artikel