nieuws

Europese Commissie geeft prioriteit aan elektronisch factureren

Geen categorie

Het bevorderen van elektronisch factureren krijgt hoge prioriteit in de factureringsregels voor de btw-heffing die met ingang van 1 januari 2013 worden aangepast. Dit staat in het wetsvoorstel dat deze maand nog door de Tweede Kamer zal worden aangenomen.

Het voorstel van staatssecretaris Weekers van Financiën vloeit voort uit de Europese richtlijn voor factureringsregels. De Europese Commissie hoopt met de implementatie van de richtlijn de regels op het terrein van de facturering te moderniseren en te vereenvoudigen. Daarbij wordt hoge prioriteit gegeven aan elektronische facturatie. Dat kan al sinds 2004, maar er waren tot voor kort nog te veel keuzemogelijkheden voor het opstellen van de nationale factureringsregels. Daardoor bestonden nog te veel verschillen tussen de lidstaten.

Efficiency verhogen
Het probleem wordt met name veroorzaakt door het feit dat de bestaande regels voor e-facturering uitgaan van bepaalde technische standaarden. Deze benadering wordt nu losgelaten. Dit betekent dat ondernemers straks zelf mogen bepalen hoe zij de authenticiteit en de integriteit van de elektronische facturen willen waarborgen. Het Nederlandse bedrijfsleven, dat vanouds veel internationale transacties verricht, kan daarvan straks ten volle profiteren doordat de (administratieve) kosten kunnen worden verlaagd en de efficiency kan worden verhoogd.

Reageer op dit artikel