nieuws

Fiscale risico’s vragen om eigen code

Geen categorie

Nederland is gebaat bij een fiscale variant van de Tabaksblat-code voor goed ondernemingsbestuur. Daarin zou moeten staan hoe bedrijven hun interne fiscale organisatie op orde moeten hebben. Ze mogen wel een afwijkend ‘tax control framework' hebben, maar zullen moeten uitleggen waarom. Dat stelt fiscalist Eelco van der Enden, partner bij PwC en docent op Universiteit Nyenrode, in het Financieele Dagblad.

Van der Enden is al jaren pleitbezorger van het zogeheten horizontaal toezicht door de Belastingdienst. Uitgangspunt van deze nog jonge vorm van belastingcontrole is wederzijds vertrouwen tussen fiscus en belastingplichtige onderneming. Als een bedrijf kan aantonen de belastingrisico's goed in beeld te hebben, ofwel beschikt over een goed functionerend ‘tax control framework', stelt de fiscus zich zeer coöperatief op.

Belastingzaken nauwelijks in bestuurskamer
Uit het recente halfjaarsrapport van de Belastingdienst blijkt echter dat de doelstellingen in Nederland niet gehaald worden. Bedrijven slagen er kennelijk nog onvoldoende in hun bedrijfsprocessen zo in te richten dat de belastingaspecten ervan onder controle zijn of dat hierover duidelijk gerapporteerd kan worden. Volgens Van der Enden is de oorzaak dat belastingzaken in de bestuurskamer te weinig aan bod komen. ‘Fiscaliteit heeft nog steeds geen plek in de boardroom, zoals dat bij treasury, verkoop, fusies en overnames wel het geval is.'

Meer aandacht aan mensen, ICT en interne organisatie
De onbewuste fouten die ondernemingen maken, zijn te voorkomen door aandacht te schenken aan de mensen, ICT-systemen en interne organisatie. Dat betekent dat bij het opzetten van een tax control framework meer disciplines moeten worden ingeschakeld dan de fiscaal-juridische. Van der Enden ziet dan ook een groeimarkt voor ICT'ers, accountants en organisatiedeskundigen met oog voor fiscale processen.

Reageer op dit artikel